14 intervjua: Čarls Bukovski

Knjiga 14 intervjua u izdanju izdavačke kuće LOM, predstavlja pravi pijetet za ljubitelje dela Čarlsa Bukovskog. Poznat po svojoj iskrenosti i oštrom jeziku, Bukovski bez ustručavanja odgovara na pitanja novinara. Saznaćete gotovo sve o njegovom životu, inspiraciji za pisanje, ljubavima, odnosu prema ženama, alkoholu, uzorima… 

Bukovski_14 intervjua

Bukovski je verovatno jedan od najvećih književnika XX veka. Njegov odnos prema pisanju je takav da bez pisanja on ne bi mogao da živi. Poezija i proza su sastavni deo njegovog bića. U ovim intervjuima se bliže upoznajemo sa upravo tim delom njegovog života, kao i razlozima zbog kojih je kasno počeo da piše. Naravno, svaki njegov roman je većim delom autobiografsko delo. U intervjuima ima govora i o alter egu, Henriju Kinaskom, kao i o velikom uzoru Čarlsa Bukovskog. On je bio taj čovek koji je otkrio Džona Fantea, neverovatnog pisca, i po uzoru na njegov stil Bukovski stvara svoja najveća dela. Pored inspiracije, koju nalazi u svakodnevnim događajima, Bukovski govori i o odnosu prema politici, i fenomenu masa, koji je kod njega izazivao odlučno gađenje. Videćete koliko je jedan grubijan po spoljašnjosti u stvari emotivan i koliko čistu dušu ima. Ne opravdavam svaku glupost koju je napravio, a bilo ih je zaista puno. Međutim, shvatam da svako od nas pati na svoj način, a u životu Bukovskog bilo je patnj . O, da Bukovski je patio svim srcem, svakim delom svoga tela i duše. I najviše je o toj patnji i pisao. 

Pored ovih stvari, koje nam govore o samom umetniku, odnosno koje on otkriva o sebi, ovi intervjui mogu vam dati uvid u duh jednog vremena. Njegov odnos prema Los Anđelesu, gradu koji je voleo i mrzeo u isto vreme, o bitničkom pokretu i hipicima, kojima se pisac baš i nije divio. Kako sam već rekla, zaista je mrzeo masovne pokrete, pa ma kako oni nosili dobre vrednosti ili bili bitni za razvoj kulture toga doba. 

Bukovski je pisac koji jednostavno ne ostavlja razvnodušnim. Voleli ga ili ne, ne možemo osporiti njegov značaj za književnost dvadesetog veka. U ovim intetvjuima, Bukovski je iskren do srži, dosledan sebi, duhovit, zanimljiv, lud, pijan, nežan… On je pre svega ono što je uvek i svagda bio. Neprikosnoven i dosledan sebi do kraja.

 

Jovana Đukanović Leave a Reply

Your email address will not be published.