Tu u uglu


Ovo je tekst o jednom sjajnom, a uglavnom zapostavljenom bendu, bendu Dobri Isak. Mada, u određenim krugovima ljubitelja novog talasa, darkvejva, panka pa i u neogotičarskim krugovima ovaj bend ima kultni status. Da ne pominjem ljubetilje Joy Division-a, za koje Dobri Isak predstavlja pandan i srpsku verziju tog poznatog benda. Na kraju krajeva, frontmen ove grupe Predrag Cvetičanin je i preveo pesme grupe Joy Division na srpski još 1988. godine. Objavio ih je u svojoj knjizi Svetla u podrumu duše.

Bend je nastao u Nišu krajem 1983. godine i postojao do 1986. godine. Te godine su i izdali jedini album koji nosi naziv Mi plačemo iza tamnih naočara. Uticaj ovog benda u alternativnim krugovima je ogroman. I dan danas, međutim, postoje ljudi koji slušaju dobru muziku ali nisu još čuli za Dobri Isak. Eto prilike za one koji još nisu čuli ovaj bend a čitaju ovaj tekst da to učine. U svakom slučaju, Dobri Isak je nešto što najbolje reprezentuje ono što je bilo kvalitetno i originalno kod nas u muzici ’80-tih godina. Naravno, njihova muzika kao što smo i naglasili, aktuelna je i danas.

„Puno sam hodao niz hladne ulice i nisam video ništa sem gomile.

Nikad ne reci mi, da su nas slomili i da smo nesrećni, da ćemo umreti.“

Stihovi jednako aktuelni kao i muzika. Melodije depresije, tonovi iščekujućeg ludila i sve to prožeto mračnim patosom postojanja. Sve to je Dobri Isak uspeo ubedljivo da spoji sa jednostavim i mračnim tekstovima.

Zanimljiv je i naziv ovog benda. Pravu simboliku imena znaju bivši članovi benda. Ali ja ne mogu a da ne pomislim na biblijsku simboliku, i da iz tog ugla tumačim naziv. Samim tim, kontrast samog imena i muzike koju je bend izvodio postaje još interesantniji i kontraverzniji. Isak na hebrejskom znači ’’smejaće se’’. Isak je bio sin Avramov, koga je Avram po volji božijoj pokušao da žrtvuje, ali ga je Bog u poslednjem času sprečio. Kasnije se oženio Rebekom i imao dva sina Jakova i Isava. Isak je živeo lepo i srećno i postao je jedan od jevrejskih patrijarha.

Zašto su članovi benda sa takvim muzičkim senzibilitetom dali ime bendu Dobri Isak? Možda upravo zbog neke vrste ironije koju simboliše taj optimistični naziv, u rečima ’’dobri’’ i ’’smejaće se’’. U njihovoj muzici svega ima osim optimizma. I smeha. Osim ako nije ludački smeh devojaka koji sede u uglu i igraju se sa nožem i momaka koji plaču iza tamnih naočara.

Ovaj tekst zavrsavam stihovima iz moje omiljene pesme Dobrog Isaka, Tu u uglu.

Tu u uglu

s tvojom senkom prema zidu

tu u uglu

svi smo srećni kad si tu

Strašno se bojim

da ne izgubiš kontrolu

jer pre nego što padne mrak

svi su već u tvojoj glavi

Otvori vrata

udahni maglu mojih snova

otvori vrata

tišina dugo odzvanja

Staklene oči

koliko mnogo godina

hladno leto prolazi

smeje se u mome oku.

 

Šarl

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *