Astral Projection – Aban Don – SFX

Stari Egipćani su verovali da se svaka osoba sastoji od pet delova – fizičkog telaBa, Ka, imena i senke. Fizičko telo se još naziva i Akh, što predstavlja kompletnu osobu. Kada čovek umre, Akh se ujedinjuje sa Ba i Ka. Ba predstavlja ličnost, ono što čini čoveka, njegov humor, šarm – prosto ono što čovek jeste. Ime logično predstavlja ime čoveka, međutim ukoliko to ime nije negde zapisano, duša tog čoveka neće naći put do grobnice i Ka i Ba neće moći da ga zaštite. Zato su stari Egipćani stavljali svoja imena na kovčege i grobnice kako im se duše ne bi izgubile. Senka, kao jedan od najbitnijih delova, predstavlja odraz tela i duše na Suncu. U Egiptu se smatralo da su senke vrlo moćne, one su predstavljale čovekovu zaštitu, nešto kao telohranitelj. I na kraju Ka, verovalo se da su svi rođeni sa Ka. Ka predstavlja snagu života, na hijeroglifima postoje slike gde mali čovek stoji iznad tela normalnog čoveka koji spava. Kada čovek umre, njegov Ka nastavlja da živi. Današnjim jezikom Ka predstavlja, sposobnost svesnog čoveka, da kada spava izađe iz svog tela, vidi sebe iz gornje perspektive  i nastavi putovanje, nošen svojim instiktima, kroz prostor i vreme.

Mnogo hiljada godina kasnije, na teritoriji Izraela, dva ortaka iz detinjstva Avi Nissim I Lior Perlmutter, prateći svetske trendove, počinju da se bave DJ-ingom i prate elektronsku scenu u Izraelu. Počinju da se bave produkcijom 1989. godine i osnivaju SFX (skraćenica od Sound Effects, muzičkih efekata). Godinu dana kasnije pojavljuje se Monster Mania koja postaje klupski hit (izdaje ga Belgium’s Music Man label). Ubrzo ova dva sveštenika napuštaju Izrael i putem Ameriga Vespučija odlaze u Njujork.  Tamo su krenuli sa radom u X-rave studiju, međutim Avi se nije dugo zadržao. Ipak neko mora da se brine o hramu i sveštenicama i vraća se u Izrael. Sa druge strane Lior, koji je ostao u Americi, izdaje JBIE single 1993. godine. Avi pak zajedno sa Yaniv Havivom i Guy Sabbagom izdaje hit pod nazivom Another World. Čuvši to Lior se vraća u Izrael (sa nekom zaradom iz Amerike) i zajedno osnivaju Outmosphere Records. Prva izraelska izdavačka kuća, oni su pioniri psihodelične muzike. Posle velikog uspeha kompilacije Trust in Trance I (na kojoj su radili i ostali izvođači koji su snimali u njihovom studiju) izdatog februara 1994. godine i 1995, kao i napuštanje ove organizacije od strane Gay Sabbaga – Avi, Lior i Yaniv izdaju Trust in trance II himnu ove muzike Mahadevu, kao i Power Gen i Innovation (ovde se oni pojavljaju i kao SFX i Aban Don). Oni  odlučuju da promene ime izdavačke kuće u Trust In Trance, a sebi daju ime Astral Projection (već su ga koristili na Trust in trance II), izdaju i Trust in Trance full album i The Astral Files, oba 1996. godine. 

Napravivši pravi bum na sceni, probijajući se Evropom i osvajavši svaku zemlju svojom muzikom, oni  se pojavljuju i na televizijama MTV, VIVA i mnogim drugim kanalima, kao totalni hit ovog doba. Najzad dolazi trenutak kada Avi Nissim i Lior Prlmutter kreću sa samostalnim radom i izdaju Dancing Galaxy. Ova dva sveštenika psihodelične religije, najvišeg i najpročišćenijeg reda, odlučuju da nas sve nateraju na astralnu projekciju, šireći sliku o univerzumu i prenoseći nam davno zapisane tonove svemira, sve do sjaja dalekih galaksija. Njihova prva traka na ovom albumu, glas devojke koji izgovara The spice extends life. The spice expands consciousness, uzetog iz filma Dune (David Lynch, 1984), prenosi poruku koju je Lynch pronašao u svojim astralnim projekcijama. Odlomke iz ovog filma možete čuti i u trakama, No one ever dreams i Ambient galaxy.  Koliko je ovaj album bio svetski popularan, pokazuje njihov nastup na ceremoniji otvaranja “The Israeli Season in France”, koja je bila pod pokroviteljstvom francuskog ministra kulture i mnogobrojnih VIP osoba iz Francuske i Izraela. Oni su inače nastupali i kao gosti izraelskog ministartstva u Jugoslaviji, na Ibici, Rusiji, Americi i drugim evropskim državama.

Već naredne godine tj. 1998. oni izdaju SFX – The unreleased tracks 89-94, koji se sastojao od njihovih stvari iz tog perioda naravno. 1999. godine izašao je Trust in Trance compilation – The Next Millenium, koji se sastojao od novih ali i starih traka. Te godine već izlazi i Another World, remiks stare trake Another World, po kojoj je i album nazvan.

U pauzama, kada bi se “odmarali” od širenja muzike svetom, ovaj dvojac je nastavio sa produkcijom i izdaju dupli CD IN the Mix, 2000. godine. Da li postoji zemlja i festival gde oni nisu nastupali, šireći istu energiju kao i na početku svoje karijere? Karijere zvuči grubo, pre bih rekao svog propovedanja.

Do dana današnjeg nisu prestali da nas prosvećuju. Za TIP Records 1996. izdaju jedan album frapiravši svet svojim melodijama koje nas vraćaju u dimenziju postanka i stvaranja, astralnog putovanja kroz taktove njihove projekcije. Nakon toga objavljivali su za Transient Records i njihovu matičnu kuću Trust in Trance. Pre nekoliko godina vratili su se u TIP, a u njihovoj produkciji čeka nas novi album 2018. godine.

Hvala vam burazeri, bolje rečeno sveštenici, na svemu! A ja ću nastaviti da uživam u vašim tonovima. Živi bili, dugo harali!!!

Džangrizalo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *