Balet “Krcko Oraščić”

Čuveni balet Krcko Oraščić Petra Iliča Čajkovskog koji se igra u Narodnom pozorištu u Beogradu predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje istinske umetnosti. Ovaj komad je postavljen u ovom sastavu još 2014. godine i možemo reći uspešno reprezentuje baletsku scenu kod nas.

Ono što mnogi ne znaju da je libreto, koji je inače pisao Petipa, ustvari prilagođena verzija priče Aleksandra Dime. A sam Aleksandar Dima je priču preuzeo od čuvenog nemačkog pisca Hofmana.

U pitanje je balet u dva čina sa efektivnim trajanjem od ukupno dva sata. Kostimi i koreografija su za svaku pohvalu i verno prikazuju svu bajkovitost kako priče, tako i muzike. Sam Čajkovski je ovaj balet pisao po narudžbini i deluje kao da ga je najmanje cenio od prethodna dva komada tj. od Uspavane lepotice i Labudovog jezera. Međutim, vreme je pokazalo da ovaj balet i te kako vredi. U dvadesetom veku postaće jedan od najviše igranih baleta uopšte. Izvođenje u Narodnom pozorištu sasvim solidno prikazuje svu raskoš i pontecijal ovog komada. Jedno od istinskih umetničkih iskustava koje možemo spoznati na beogradskoj pozorišnoj sceni.

U generalnom artističkom smislu, ovaj komad Čajkovskog predstavlja jedinstven svet gde muzika i igra postaju ultimativni izrazi, svet u kome je homo ludens jedini oblik egzistencije. U pitanju je delo koje opravdava čoveka, što je između ostalog i uloga svih velikih dela u umetnosti. Život ima smisla dok god ovakva muzika i igra opstaju.

Šarl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *