Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Kaningem

Kaningem (Cunningham)

Kaningem (Cunningham) – Selekcija Intermisija
Alla Kovgan — FrancuskaNemačkaSAD — 2019 — 93′

Godine 2019. obeležava se stogodišnjica od rođenja legendarnog američkog koreografa Mersa Kaningema. Ovaj poetični film prati Mersovu umetničku evoluciju tokom tri decenije rizika i otkrića (1944–1970), od njegovih ranih godina kao plesača početnika u posleratnom Njujorku, pa sve do njegovog uspona do statusa jednog od najvećih i najuticajnijih vizionara koreografije u celom svetu. 3D tehnologija povezuje Mersove filozofije i priče, stvarajući visceralno putovanje u svet slavnog koreografa.

Tempo vode (Il Passo Dell’Acqua) – Međunarodni takmičarski program
Antonio di Biase — Italija — 2019 — 52′

Od vrha planina Abruco do Jadranskog mora još uvek ima ljudi koji žive u direktnom dodiru s prirodom: Domeniko, stari pastir koji dane provodi sa svojim stadom ovaca na velikim visinama, bez struje i vode; Nisida, 90-godišnja udovica koja, dirnuta verom, odlučuje da krene na hodočašće u Isposnicu Svetog Bartolomeja; Nikola, penzionisani ribar koji živi s belom mačkom u ruševinama svog starog ribarskog sela okruženog modernim gradom.

Gunar se opušta (Gunnar Goes Comfortable) – Selekcija Fokus Norveška
Gunnar Hall Jensen — Norveška — 2003 — 75′

Opremljen amaterskom kamerom od 25 dolara, Gunar putuje po svetu kako bi shvatio zašto njegova sopstvena ličnost čini njegov život tako neprijatnim. Film pripoveda o režiserovom putovanju u samog sebe, od detinjstva do odrasle osobe. U svežem i divljem filmskom stilu, ispisan humorom i istinom, Gunarov glas nas vodi na obilazak zbrke njegove duše.

Pripadnost – Srpski takmičarski program
Tea Lukač — Srbija — 2020 — 50′

Nemci naseljavaju prostor današnje Vojvodine još od kasnog 17. veka. Vremenom, običaji i tradicije se mešaju i nekadašnji došljaci postaju starosedeoci i lokalci. Međutim, Drugi svetski rat stavlja na test donedavne komšije i otkriva najgore i najbolje u ljudima. Pobeđeni, kolektivno krivi, njihov trag će se zatrti. Ostaće Vojvodina i mesta koja su obeležili, tihi svedoci i nemi tragovi postojanja.

Besmrtni (Immortal) – Selekcija Vatromet
Ksenia Okhapkina — EstonijaLetonija — 2019 — 61′

Smešten u industrijskom gradu dalekog severa u Rusiji, ovaj film otkriva mehanizam koji ljude privlači da dobrovoljno postanu resurs koji će koristiti država. Da li čovek može ikada biti slobodan u društvu gde zamršene i nejasne strukture od samog početka preuzimaju kontrolu nad njegovim mišljenjem? Film promatra stvaranje ruskog državljanina iz novog ugla

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu Beldocs festivala. Leave a Reply

Your email address will not be published.