Bend Sink najavljuje novi album „Koren“

Beogradski rok/metal bend Sink nastao je 2012. godine i od tada je objavio dva albuma – Sve što nisam ja (2013, samostalno izdanje) i Pred stubom srama… (2017, Nocturne Media) i održao brojne uspešne nastupe po većim i manjim gradovima Srbije. Sadašnji članovi grupe su: Dejan Bogdanović (basista), Dragan Miočinović (gitarista i tekstopisac), Stefan Stančić (bubnjar), Nebojša Radovanović (gitarista), Filip Trnavac (vokal). Posle kraće pauze, Sink nastavlja snimanje trećeg studijskog albuma pod nazivom Koren i tim povodom razgovarali smo sa Dejanom i Draganom.

Sink

Postojite već osam godina, izdajete treći album. Bend ste sa dugačkim stažom na sceni. Koliko ste kao bend, a i na ličnom planu napredovali za to vreme?

Dejan: Uh, pa zavisi kako gledaš na to, u Srbiji se još uvek mladim bendom nazivaju ljudi koji traju i po dvadeset i više godina. Osam godina jeste dugačak period, ali trenutno, napredak benda se najviše vidi u novoj muzici koju planirano da objavimo, a tu se svakako vidi i napredak na ličnom planu, u vidu ideja kompozicije, aranžmana i emocije koja ih spaja.

Koliko je teško opstati na alternativnoj sceni u Srbiji? Da li mislite da ima dovoljno mesta za nastupe metal bendova ovde i u regionu?

Dejan: Postoje bendovi koji ulažu, rade, sviraju, sami se organizuju i to je to, ako pričamo o sceni…i oni opstaju. Ima dovoljno mesta za sve, zavisi kako i koliko se potrudiš.

U septembru izlazi vaš treći studijski album pod nazivom Koren. Kada možemo da očekujemo najavljeni singl Nikoga nema?

Dejan: Da li će to zaista biti septembar kao što je planirano, to ćemo videti u narednih mesec dana, malo smo spustili tempo jer nemamo vremenska ograničenja i nema potrebe ne puštati stvari da se odvijaju svojim tempom. Trenutno smo u procesu izbacivanja prvog singla sa novog albuma i on se može očekivati do kraja ovog meseca. Što se tiče pesme, a i spota za pesmu Nikoga nema, ona će još malo sačekati na svetlost društvenih mreža i portala.

Napomenuli ste da se na novom albumu koji spremate nalaze pesme za koje će se slušaoci lakše vezati i u njima prepoznati. Kakvu će priču Koren ispričati?

Mioč: Mogao bih reći da je Koren izrazito lična priča, priča o promeni. Svi u bendu smo prošli kroz važne i velike promene posle našeg drugog albuma, bend kao bend je prošao kroz promene. Ne bih smeo ići tako daleko i reći korenite promene… Pesme su direktnije, iskrenije, u tekstualnom smislu možda manje hermetizovane, to je ono što priču čini ličnom, a ove pesme su ogoljena iskrenost što će se čuti i kroz zvuk i kroz reč, na prvo slušanje.

Da li promene koje ste najavili na novom albumu donose neki drugačiji zvuk?

Mioč: Važno je da bend oseća promenu na svakom narednom izdanju, na svakom narednom nastupu, a mi verujemo da su te promene one dobre, koje nas čine boljima i motivišu da se još bolje upoznajemo i nastavimo da otkrivamo i radimo. Sve to i dalje bez greške zvuči kao Sink, koliko i naš prvi album. Zvuk je samo jedan od slojeva ove priče, a nama se jako sviđa kako Koren za sada zvuči.

Najavili ste i mnoga zanimljiva gostovanja na albumu, da li možete da nam otkrijete koga možemo da očekujemo?

Mioč: Neće biti interesantno ako otkrijemo ko će nam to pomoći da ovim pesmama damo još jedan lep i važan sloj. Mi smo i na prošlom izdanju imali nekoliko gostovanja nama jako dragih ljudi, tako će biti i ovaj put, pa makar to bio i nečiji šapat ili dva tona na pravom mestu. Biće zanimljivo i nama i publici, siguran sam!

S obzirom na situaciju da li vam nedostaju nastupi i publika?

Mioč: Nedostaje nam pritisak. Onaj osećaj da se približava nešto veliko i da moramo mnogo da radimo kako bismo na kraju bili svi zadovoljni, a samim tim i publika. Čudno je vreme… Teško je naći motivaciju, ali raduju nas novi snimci svakom svojom novom malom promenom ili ukrasom. Nestrpljivi smo da ljudima odsviramo te pesme, da se opet okupljamo na tim svirkama, našim i naših prijatelja. Želim da verujem da će ovaj period apstinencije doneti neku novu energiju kada sve prođe i da će klubovi biti puni. Ne smemo izgoreti od želje ni u kom slučaju.

Na kraju tri pitanja koja uvek postavljamo našim sagovornicima…

Koji muzičari ili bendovi su najviše uticali na vas? Šta privatno slušate?

Dejan: Nadam se da će Uzemljenje nastaviti da snima, novi album Random-a tek treba da izađe i zvuči odlično, tu su i Marko Aleksandar Gajić, Brigand, Dingospo Dali, Remedy…

Šta čitate? Da li biste izdvojili nekog pisca koji je uticao na vas?

Mioč: Oduševila me Ćosićeva Bajka, ubio u pojam Roman o Londonu Crnjanskog, po malo razočarala Tišmina Grozota ili… i jako obradovala i nadahnula knjiga Vreme je ljudsko talas na kamenu profesorke Olivere Jovanović, to su moje tople preporuke za čitanje i nečitanje.

Koje filmove ili reditelja biste preporučili čitaocima Džabaletana?

Dejan: Federico Felini – 8½, Darren Aronofsky – The Fountain, David Lynch – The Elephant Man, Chan-wook Park – Oldeuboi.Leave a Reply

Your email address will not be published.