Berlin – Street art

Agenti Džabaletana posetili su Berlin da bi istražili street art scenu tog grada. To je jedna od najpoznatijih scena urbane umetnosti na svetu. Oslikavanje Berlinskog zida koji je delio istočni i zapadni deo grada predstavlja jedan od pionira takve umetnosti. Zid sa zapadne strane počeo je da se oslikava još šezdesetih godina prošlog veka. Iako je danas deo tog zida srušen (zid je srušen 1989. godine) onaj deo koji je ostao, reprezentativno prikazuje uličnu umetnost Berlina. Mnogi street art umetnici iz celog sveta su dolazili u glavni grad Nemačke da bi oslikavali čuveni zid.

Posle zida posetili smo čuveni kvart u Berlinu Urban spree gde je svaki objekat oslikan. Tu se nalazi gomila klubova i pabova koji predstavljaju pravu Meku noćnog života u Berlinu. Čuveni skvot centri se u najvećem broju nalaze u ovom delu grada. Tu se nalazi i poznati poligon za skejtere u hali. Otvoren je samo jedan deo hale, prema glavnoj ulici, gde prolaznici mogu gledati skejtere kako vežbaju i ostaviti neki novčani prilog po želji.

U tom kvartu smo napravili i više nego zanimljv intervju sa poznatom art gerilom Berlina Shadows of the streets ili skraćeno S.O.T.S. kako se inače potpisuju članovi ove grupe. Pripadnici ove art gerile se ne predstavljaju po imenu već imaju nadimke. Mi smo razgovarali sa tri člana ove ekipe, dva muškarca i jednom devojkom, pod nadimcima Craft, Laforce i Black. Oni su nam u kratkom razgovoru ispričali šta ih inspiriše kad je u pitanju street art u Berlinu. Oni kažu da je Berlin ogroman grad u kome mogu da predstave svoj izraz na raznim lokacijama i stalno otkrivaju nove mogućnosti street art umetnosti. Ono što je specifično za Berlin kada je ovakva umetnost u pitanju je činjenica da je street art usvojen kao deo skoro konvencionalne umetnosti, i da oni kao grupa u Berlinu imaju veliku slobodu da se izraze. Istakli su još jednu važnu stvar koju im Berlin pruža, a to je mogućnost da upoznaju razne street art grupe iz celog sveta, koje u Berlin dolaze da aktivno stvaraju. Na taj način se svim pripadnicima te subkulture ukazuje prilika da razmene lična iskustva i da sarađuju na određenim zajedničkim projektima. Na kraju razgvora S.O.T.S-i su nas poveli da zajednički obiđemo još neke grafite po Berlinu.

Posle tog obilaska imali smo tu čast da nas je ova grupa pozvala u svoje sedište koje se nalazi blizu samog kvarta. U pitanju je poveći stan gde se okupljaju članovi grupe i njihovi prijatelji. Pre obilska tog magičnog skrovišta naši domaćini su nas zamolili da ne pravimo nikakve fotografije u stanu. Ceo stan je oslikan u raznim bojama i tehnikama. Zidovi deluju poprilično psihodelično i ne mogu se jasno zapaziti konture i oblici koji se nalaze na zidovima. Da bi se uopšte prepoznalo šta se tačno nalazi na zidu potrebno je da se čovek poprilično fokusira na posmatrano. Posebno je impozantan prikaz glave slona koji nam je svima ostao u sećanju. Korišćenjem mnoštvo boja članovi S.O.T.S-a su pokretima šaka, na kojima je bila namazana farba, kreirali ovu psihodeličnu prikazu i dužim posmatranjem ovog rada počelo bi da vam se vrti pred očima iako ste potpuno trezni. Ceo stan je delovao kao hinduizam na LSD-u. Zahvaljujemo se S.O.T.S-ima što su nam barem malo otškrinuli vrata Berlinskog andergraunda.

Šarl

Leave a Reply

Your email address will not be published.