Besplatan Festival holandskog filma u bioskopu na Adi

Iako se otvaranje vrata bioskopskih sala iščekuje s nestrpljenjem, filmsko leto u Drive in bioskopu na Adi se nastavlja. Za filmske sladokusce ove nedelje na repertoaru će se naći prave filmske poslastice i to evropske produkcije. U okviru Festivala holandskog filma koji će u bioskopu na Adi biti održan od  petka do nedelje (od 04.do 06. septembra) biće prikazana tri naslova tamošnje produkcije – biografski film iz 2015 .godine o životnom putu i  ličnoj profesionalnoj borbi sovjetskog reditelja Sergeja Azejnštajna –  Ajzenštajn u Gvanahuatu, kao i dve porodične drame Borbena devojka i BintiUlaz na festival je besplatan.

Ajzenštajn u Gvanahuatu

Ajzenštajn u Gvanahuatu

Ajzenštajn u Gvanahuatu koji će se na repertoaru naći u nedelju 06. septembra u 21h je biografska komedija i drama britanskog reditelja Petera Grinveja. Ovo je priča o cenjenom sovjetskom filmskom stvaraocu Sergeju Ajzenštajnu, koji se proslavio svojim revolucionarnim nemim filmom Oklopnjača Potemkin iz 1925. godinezbog čega je i pozvan u SAD. Film je naime opisivao pobunu mornara na ratnom brodu, koji je bio uvod u rusku revoluciju. Ipak, nakon što je odbačen od Holivuda i zlonamerno ponižen od konzervativnih Amerikanaca, Azejnštajn je 1931. otputovao u Meksiko da bi razmotrio film koji je privatno finansiran od strane američkih prokumunističkih simpatizera, na čelu sa američkim piscem Aptonom Sinklerom. Tako je njegovo meksičko iskustvo bilo presudno u njegovoj životnoj filmskoj karijeri tokom koje je ostao upamćen i po politički angažovanim filmovima Aleksandar Nevski i Oktobar. Azejnštajna u filmu tumači finski glumac Elmer Bak. 

Borbena devojka film koji će otvoriti festival u petak 04. septembra je holandska porodična drama, sa elementima akcije. Film dolazi od reditelja Johana Timersa iz 2018. godine koji prati priču dvanaestogodišnje i temperamentne Bo, koja je talentovana kik -bokserka. Nju na putu ostvarenja sportskih ciljeva ometaju roditelji koji su u procesu razvoda i imaju česte svađe. Pred Bo je težak zadatak da nauči da se nosi sa svojim emocijama i da shvati da u životu ne može uvek sve da kontroliše. Mladu Bo u filmu tumači 17-godišnja holandska glumica Aiko Bermsterboer, već poznata holandskoj publici po nekoliko filmskih ostvarenja. 

Binti će biti prikazana na Adi u subotu 05. septembra, a u pitanju  je holandska porodična drama iz 2019. godine reditelja Frederika Migoma. Film opisuje život istoimene devojčice Binti (12 godina) koja iako rođena u Kongu, sa svojim ocem živi u Belgiji od ranog detinjstva. Iako nema legalna dokumenta, ona želi da živi normalan život i sanja da postane vlogerka kao njen uzor Tatjana. Elias (11 godina ) vodi svoj spasilački klub bez pomoći oca koji se preselio u Brazil nakon razvoda od Eliasove majke Kristine. Kada njihov dosadni komšija pozove Kristinu na romantično putovanje u Pariz, Elias iznerviran i ljut beži u svoju kuču sa drvećem. Kada se ukrste životi Binti i Elijasa nastaje interesantan zaplet i uzbudljiva filmska priča. Binti u drami tumači  mlada glumica Bebel Baloji, dok Eliasa tumači Mo Baker.

Podsetimo, dani rezervisani za film u Drive in bioskopu su sreda, četvrtak, petak, subota i nedelja. Rezervacija karata vrši se preko sajta Kombank Dvorane.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *