Bilo jednom u Holivudu

Vožnja kroz zlatno doba Holivuda

Dugo smo čekali novo ostvarenje reditelja Kventina Tarantina. Jedan od naznačajnijih umetnika, što se filma tiče, snimio je svoj deveti film i rekao dosta. Poslednji Tarantinov film, Bilo jednom u Holivudu, predstavlja i kraj jedne ere, osim ako se slavni reditelj malo ne poigrava sa živcima njegovih obožavalaca.

Bilo jednom u Holivudu

Radnja filma je smeštena u 1969. godinu. Te godine je zaista završeno jedno doba Holivuda, ali u isto vreme  ta godina je uticala na društvene prilike u celom svetu. Hipi pokret doživljava svoj vrhunc, mladi se bude, najbolji bendovi, nabolja muzika i filmovi. Iz gomile ljubavi i razumevanja za različitosti viri mračna strana koja će pronaći svoj put. I odjednom sve će biti gotovo. Trarantino nam pokazuje sve to u svom filmu, ali kao i u drugim ostvarenjima koje su sadržali činjenice iz stvarnog života, i u ovom filmu je pokazao da voli da se igra sa istorijom.

Film je spor, međutim meni to nije smetalo. Zaista sam uživala u vožnji kroz Holivud krajem šesdesetih godina. Predivni bulevari, bioskopi, ma sama estetika tog vremena je prikazana na najbolji mogući način. Muzika je kao i u svakom Tarantinovom filmu apsolutno savršena, hitovi šezdesetih sa svih strana i zaista vam daju osećaj kao da ste prisutni u tom trenutku u tom vremenu. Ja sam veliki fan tog vremena, ali ne možemo poreći da je Tarantino majstor za snimanje filma, a i svi znamo koliki je majstor kada se radi o biranju soundtracka za svoja ostvarenja. Možda je mogao da traje kraće, ali kada neko voli da snima filmove i radi to na apsolutno autentičan način, mislim da mu to ne treba zamerati. Ili jednostavno nemojte da gledate njegov film. Što mislim da bi bila velika šteta za vas.

Bilo jednom u Holivudu

Mislim da o glumi nema mnogo šta da se priča. Bred Pit i Leonardo di Kaprio. Neverovatan dvojac. Žao mi je što ih u više filmova nismo gledali zajedno. Zaista su bili savršeni u svojim ulogama, i poslednju Tarantinovu vožnju kroz film su samo ulepšali. Verujem da se nekima neće dopasti, možda im neće biti toliko spektakularan za kraj. Meni lično je bio pravo uživanje. Ostavio je utisak nečeg lepog, pomalo tužnog. Kao da će ta lepota nekuda da ode, da nestane. Tarantino je ovim filmom svirao kraj. Zavesa je pala i nama ostaje da se nadamo da ovo nije kraj. Bilo jednom u Holivudu sa Kventinom Tarantinom.

 

JoLeave a Reply

Your email address will not be published.