Bitipatibi u DOB-u

Sa puno očekivanja i željom da upoznaju i podrže mladi beogradski bend Bitipatibi, agenti Džabaletana posetili su promociju njihovog drugog studijskog albuma. Koncert je otvorio mladi hrvatski muzičar Nikonar, koji je istini za volju celo veče usmerio ka svojevrsnom debaklu svih naših nadanja i očekivanja koja smo imali od te večeri. Nedefinisan koncept, sa neiskazanim potencijalom da osvoji publiku i uvede ih u svoj kreativni muzički izraz, obeležio je nastup momka koji je trebao da oraspoloži, zagreje i pripremi ljude za bend Bitipatibi. 

Bend Bitipatibi

Nakon polučasovnog nastupa Nikonara, sasvim pristojno popunjen beogradski Dom omladine, pozdravio je nove nade našeg r'n'r podzemlja. Specifična muzika koja karakteriše ovaj underground bend, obećavala je magično veče. Međutim, Bitipatibi ostao je dužan beogradskoj publici. Delovali su neusklađeno, bez međusobne hemije, izgledalo je kao da slušamo neku od proba benda. Frontmen, ili u ovom slučaju frontgirl, je bila pod očiglednim pritiskom i potpala je pod mračne senke treme koja je uvek ili vetar u leđa koji vas tera na maksimum ili neka vrsta paralize i šoka, gubitka kontrole nad situacijom. Upravo se ovo potonje, na veliku žalost, dogodilo.

Konstantni prekidi, između i u toku samih pesama, izazvani problemima koje je bend imao na sceni, a koje publika nije smela da primeti nisu nam dopustili da doživimo ceo trip koji ovaj bend može da pruži. Totalni izostanak komunikacije sa publikom doveo je do podele koja ne sme da postoji na velikim koncertima. Podele na ljude koji sviraju i one koji slušaju. Složićete se da su najbolje svirke i druge interakcijske manifestacije bile one na kojima ste mogli da zavirite u magičan svet autora, kada ste bili jedno sa bendom. We come one, reče nam grupa Faithless. Pogotovo se to ne sme dogoditi grupi koja ima nameru da opčini svoju publiku, da je poveze na proputovanje kroz melodiju, na put ka nesvesnom i artističkom.

U publici smo zapazili i članove grupe Repetitor, grupe drugačijeg muzičkog izraza, koji su takođe održali koncert u Domu omladine nekoliko nedelja ranije. Oni bi mogli da posluže kao odličan primer svega onoga što je falilo grupi Bitipatibi te večeri. Jedno sa fanovima, opravdano poklonjeno poverenje, odrađeno iskreno do koske, sa jasnom idejom šta žele da pruže publici. A to nije bilo ništa manje od maksimuma. Drugari iz Bitipatibija su mogli dosta da nauče te večeri od svojih r'n'r saboraca. 

Nadamo se da nam članovi benda Bitipatibi neće zameriti na iskrenim i dobronamernim kritikama i da će dati svoj konačni maksimum zarad ostvarenja njihovih i naših želja. To su pre svega mistične i čarobne pesme, nastupi koji bi trebalo da se prepričavaju u isključivo pozitivnom kontekstu. 

Završili bismo ovaj izveštaj uz najiskrenije želje za boljim noćima i mnogo boljim svirkama mladog benda. Verujemo u njihov uzlet ka renomiranim predstavnicima naše r'n'r scene. Nadamo se da će se vratiti i pokazati da su ipak dostojni Doma omladine, gde su se stvarale muzičke legende i r'n'r tradicija grada Beograda na koju smo oduvek bili ponosni. Sa srećom Bitipatibi!

ATaK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *