Bojan Savić Ostojić: „Ništa nije ničije“

Roman Ništa nije ničije, Bojana Savića Ostojića, predstavlja jedno otkrovenje metafizike buvljaka i ezoterične potrage za second hand knjigama. 

Bojan Savić Ostojić

Foto: Ema Bednarž

U knjizi pratimo priču o mladom čoveku kome je pasija da obilazi buvljake i pronalazi i kupuje stare knjige. Pratimo ga po raznim buvljacima i pijacama po Beogradu, i ne samo po Beogradu, kako sa punom posvećenošću ulazi u magičan svet preprodavaca knjiga.

Naš junak, pre svega, voli samu prirodu trgovine i cenjkanja oko knjiga. To je ono što njega možda i najviše inspiriše, često više i nego i sam predmet kupovine. On nas poput velikog poznavaoca tajni i mizanscena upućuje u vrlo živopisan i dinamičan svet. Kao da ulazimo u svet gde samo odabrani i čudni posvećenici mogu da se kreću prirodno i naizgled lako. Kroz taj svet prelamaju se sudbine ljudi i knjiga, kao i sam život glavnog junaka. Sve te knjige koje naš junak pronađe i otkupi, dobijaju i novu priliku za život i upotrebu, kao i novo tumačenje kroz vizuru njihovog spasioca. Tu se prelamaju pred našim očima odeljci iz tih knjiga sa kontemplacijom našeg junaka. Na taj način te knjige dobijaju pravu revitalizaciju i smisao.

Ova knjiga je veliko ljubavno pismo knjigama, onim starim, još preživelim i spašenim od definitivnog propadanja koje se vuku kao roba po prigradskim buvljacima i gradskim pijacama. Ali pre svega, ovo je knjiga o ezoteričnim tragaocima koju su na kraju krajeva i najzaslužniji što su takve knjige spasene. Ovo je knjiga o dubokoj potrazi, za knjigama, za svojim težnjama i željama, za smislom, za sobom na kraju krajeva. 

 

Lazar BogunovićLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *