Cabares Cabarei

Maestralni Zijah Sokolović u svojoj predstavi Cabares Cabarei već godinama iznova oduševljava publiku svojim nastupom. Kažem iznova jer je ovo jedna od onih predstava kojima se publika uvek vraća.

U pitanju je monodrama u kojoj Zijah kabaretskim ekspresijama kombinuje vrlo usprešno filozofske i humoristične elemente. Kroz čitavu predstavu se sukcesivno smenjaju delovi o refleksiji savremenog čoveka (kritika potrošačkog društva, političkog mediokritetstva, društvenih manipulacija, gubitka mišljenja, nesposobnosti čoveka da živi u trenutku na pravi način) i humorno-groteskni segmenti o odnosu muškarca i žene.

Zijahov svestrani glumački talenat uspešno balansira na izazovima tako široke tematike i sugestivno precizno poentira kako na ozbiljnim temama, tako i u humorističkim segmentima. Uspešnost izvođenja i zanimljivost tematike čini da dva i po sata, koliko traje predstava, proleti i da se ne primeti da predstave traje toliko vreme. Bez dileme mogu reći da je ovo već uveliko postala kultna beogradska predstava. Jedna od onih koja obeleži generaciju ljubitelja pozorišta, kao što je predstava Radovan III obeležila generaciju osamdesetih godina. Monodrama Zijaha Sokolovića se u krugovima poklonika pozorišta iznova prepričava i citira. Kada se izvodi ova monodrama publika salu ispuni do poslednjeg mesta, a većinu u toj publici čine gledaoci koji su odgledali predstavu već nekoliko puta. To je činjenica koja govori sama za sebe.

Neka nam još dugo potraje Cabares Cabarei!!!

 

Sturmunddrang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *