Dejvid Bouvi – Ljubav, Seks i Zigi

Ne znam gde će me put dalje voditi, ali obećavam jedno – neće biti dosadno.

David Bowie RebelDejvid Bouvi je jedna od najupečatljivijih figura rokenrola i popa dvadesetog veka, neko ko je ostavio neizbrisiv trag. Način na koji je Bouvi dominirao muzičkom scenom dugi niz godina, svrstao ga je u legende čijoj će se muzici i nastupima mnoge naredne generacije diviti. Bio je i ostao jedan od onih čije će se ime uvek nalaziti među zvezdama.

Ono što je njegovu karijeru bezmalo obeležilo na jedan drugačiji način jeste stvaranje jednog alter ega, koji je promenio, i dao neku novu dimenziju rokenrolu. Dejvid je u jednom trenutku svoje karijere postao Zigi Stardast. Sve je počelo sredinom šezdesetih godina kada je Dejvid Bouvi upoznao pionira britanskog rokenrola Vinsa Tejlora (poznatom po pesmi Brend New Cadilac, koju su posle obradili članovi grupe The Clash pod imenom London Calling). Vins, koji je u to vreme konzumirao razne opijate, i imao nekoliko nervnih slomova, pridružio se kultu i pod uticajem svega toga imao predstavu o sebi da je bog vanzemaljaca na Zemlji. Bouvi je u to vreme već bio fasciniran putovanjem u svemir, kao i naučnom fantastikom.

Dejvid Bouvi je svoj alter ego počeo da razvija i on je bio zasnovan na liku Vinsa Tejlora kao i na liku još jednog, malo je reći ekscentričnog lika iz Teksasa. Kanasai Jamamoto je bio legendarni Stardast Kauboj i japanski dizajner. Pripreme za konačno obilikovanje i javno pojavljivanje Zigija trajala su relativno dugo. Proboj Zigija i njegovo kreiranje u mnogome je pomogla jedna plesačica koju je Bouvi upoznao. Njeno ime je Lindsi Kemp, i ona je bila ta koja je dala završnu pripremu za istorijski poduhvat talentovanog pevača. Sa njom je Bouvi naučio sve veštine koje su mu bile potrebne za konstrukciju Zigija. Ono što mu je bilo potrebno da postane neko drugi, ples, mimika, gluma, pogotovo ponašanje na sceni i televiziji, kao i karakteristični seksualni izraz. Nakon ove vrste pripreme on upoznaje Endija Vorhola, i celu njujoršku scenu, i sama ta scena na kojoj se sloboda u izrazu oseća svuda, gura Buvija ka novoj etapi pripreme. I dalje nespreman da sam postane Zigi, on uzima na neki način surogata koji će glumiti, služiti kao lice Zigija, dok će Dejvid pevati i pisati pesme. Taj surogat se zove Fredi Bureti modni dizajener, a projekat je Bouvi nazvao Arnold Corns. On će producirati album koji je nastao kao posledica tog projekta, album koji će biti potpuni promašaj. Međutim, kad je zrno ideje zasejano u glavi ovog multitalentovanog umetnika, ono je moglo samo da raste, pa će tako nedugo posle cele epizode sa ovim projektom započeti putovanje za Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Tako je nastala panseksualna, vanzemaljska rok zvezda, koja je poslata na Zemlju sa porukom nade za sve ljude ove planete.

David Bowie

Dejvid Bouvi, androgeni dečak prešao je sve granice koje je mogao i otisnuo se na putovanje koje će obeležiti rokenrol scenu. Autentičan, originalan, smeo projekat je Dejvida vinuo u zvezde, a i pomogao mu da nađe svoje mesto, svoj izraz među pregršt sjajnih pevača i izvođača toga vremena. Ne samo da je uspeo da prođe vrlo zapaženo, već je uspeo u tome da takva vrsta originalnosti, a u neku ruku i smelosti, ostane jedna od najupečatljivijih transformacija u umetnosti uopšte.  

Uvek sam imao groznu potrebu da budem nešto više od čoveka. Osećao sam se bedno kao ljudsko biće. Pomislio sam – je*eš to, hoću da budem superčovek.

 

Jovana Đukanović

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *