Dingospo Dali najavljuje novi album “O nečemu lepom”

Alternativni beogradski sastav, Dingospo Dali, široj publici postaje poznat nakon pobede na Bunt rok masters festivalu 2015. godine. Nakon izdatog prvog albuma Sve dok mislim da je ovo drugi svet (2017), bend nastupa na raznim festivalima širom Srbije i u regionu. Njihove pesme su fuzija različitih muzičkih stilova, a njihovi nastupi predstavljaju jedno nadrealističko muzičko putovanje. Bend je ove godine objavio novi singl Slabost i uskoro nas očekuje njihov novi album O nečemu lepom. O čemu smo lepom pričali sa članovima benda i gde možete uskoro da ih čujete, pročitajte u novom Džabaletanovom intervjuu.


Spominjali ste u raznim intervjuima da ste do imena benda došli sasvim slučajno. Međutim, zanima me šta za vas Dali znači kao umetnik?

Nakon što je Dali sasvim slučajno postao deo našeg imena, volimo da mislimo da to uopšte nije slučajno. I on se bavio nekim temama kojima se i mi bavimo, kao što su vreme, podsvest, prostor, snovi itd. Bio je kontraverzna ličnost ali je verovao u sebe i ostavio dubok trag na mnoge sfere umetnosti… 

Izbacili ste novi singl Slabost kao najavu za novi album. Šta možemo da očekujemo od novih pesama? 

Očekujte pesme sa puno emocije, ljubavi i uloženog rada. 

Gde pronalazite inspiraciju za tekstove pesama i za spotove koji su vrlo kreativni?

Tekstove pišemo po muzici, puštamo da nas sama naša svirka inspiriše i da nas uvede u neku svoju atmosferu. Odatle izviru linije pevanja, reči i na kraju se to zaokruži u pesmu. Što se spotova tiče, uvek je najbolje kada autor spota ima svu slobodu da uradi video onako kako je on zamislio sve dok spot prati poruku pesme.

Dingospo Dali

Ne nastupate toliko često u Beogradu, a čini mi se da imate mnogobrojnu publiku koja vas voli. Koji je razlog za to?

Trudimo se da ispratimo neki naš prirodni ritam koliko je moguće. Ništa ne radimo na silu, kad se ukaže prilika za svirku mi je iskoristimo. Dosta posvećujemo vremena drugom albumu, a i bila je sezona festivala što smo takođe iskoristili ove godine. Za sada imamo tri zakazane svirke: 

  • 6. decembra u beogradskom Knap klubu sa grupom Bilbord,
  • 7. decembra u Vršcu u organizaciji Bunt Rok Festivala. 
  • 20. decembra u klubu Fest u Zemunu u organizaciji Bunt Rok Festivala. 

Pa ćemo videti za dalje…

Vaša muzika me podseća na radove iz ranih sedamdesetih, iz vremena New wave-a. Kakvo je vaše mišljenje o Novom talasu, da li privatno slušate bendove iz tog perioda?

Hvala. Sigurno da ima raznih uticaja, samim tim i New wave-a, koji obožavamo privatno da slušamo, naravno. Ali ne držimo se striktno niti jednog žanra, muzika nam dolazi spontano i sve na šta podseća je došlo iz duboke podsvesti. 

Sta mislite o domaćoj sceni? Da li ima bendova koji obećavaju?

Scena zaista doživljava neki procvat. Kao da nas je vreme i okruženje u kojem živimo još više usmerilo ka muzici. Onda kada je za muziku, takoreći, najgore, nama -bendovima kao da je nikad bolje. Trenutno je takav vajb, nadamo se da će potrajati…

Ovog leta ste svirali na dosta festivala. Koliko vam znače festivalski nastupi i kakav je bio prijem kod publike?

Festivali služe da se oseti velika bina, da se šire kontakti sa drugim bendovima i da za bend čuje što više ljudi. Super iskustvo svakako, ali nama više prija atmosfera klupskih, intimnijih svirki. 

Koji su vam planovi što se koncerata tiče u narednom periodu?

Pored ovih svirki što smo najavili, prioritet nam je da nakon toga izbacimo drugi album, što će nadamo se biti u januaru 2020.

Kakvo je vase mišljenje o Beogradu danas? Da li je se vraća na kulturnu scenu Evrope?

Sve dok se za kulturu odvaja manje od jedan odsto državnog budžeta, suludo je nadati se bilo kakvom kulturološkom procvatu u našoj zemlji. A dovoljno je i pogledati spisak izvođača za novogodišnji koncert na Trgu Republike… Ali kao što smo već pomenuli – optimizam ne jenjava.

I za sam kraj pitanja koja postavljamo svim našim sagovornicima:

Da li postoji neka omiljena knjiga ili pisac kome se stalno vraćate?

Naravno, spisak je ogroman. Počnite od klasika pa na dalje…

Koji su vam favoriti iz sveta filma?

Svi volimo da gledamo filmove. Al evo par preporuka od novijih: Green Book, Okja, The Lords of Chaos, Joker

Ko je na vas sve uticao iz sveta muzike? Šta privatno volite da slušate?

To je zaista teško pitanje. Volimo da ispratimo sve što je aktuelno u našem malom svetu opstale muzike, da izbegnemo sve što se nasilno nameće, i da se sećamo svih stvari na kojima smo odrastali. Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *