Džordž Orvel – Čovek na margini

Novinar, esejista, a pre svega veliki pisac Džordž Orvel spada u sam vrh svetske književnosti. 

Dzorz Orvel

U svoj roman, Niko i ništa u Parizu i Londonu, Orvel je preneo svoje iskustvo na ulicama ova dva grada. To nije bila stvar siromaštva, već želja da iskusi život lutalica i onih ljudi koji žive na margini. Tako lutajući snalazio se na razne načine i radio razne poslove. Radio je kao perač sudova u restoranima i hotelima u Parizu, živeo je u jeftinim stanovima zajedno sa radnicima i prosjacima u Londonu. Dve godine je živeo u najsiromašnijim delovima grada, među onim slojem stanovništva koji je bio nevidljiv za ostatak sveta. Njihovi problemi su problemi suve egzistencije jednog čoveka. Pre svega pitanje je da li će i šta imati da jedu ujutru kada otvore oči. Orvel je delio njihovu sudbinu svakodnevno. U samom romanu je do tančina opisan način života jednog skitnice u Evropi između dva svetska rata. Beda na svakom koraku, praćena neretko gnušanjem viših članova zajednice, kao i zatvaranjem očiju pred bedom i nesrećom tih ljudi.

Kritika društva koju je Orvel započeo u ovom romanu je direktna i jaka. Ne kažem da u svojim ostalim delima nije bio surovo iskren i kritičan. Međutim, Životinjska farma i 1984 su suptilnije u izrazu, a pre svega su alegorijske predstave totalitarnog sistema. U romanu Niko i ništa u Parizu i Londonu je direktna i surova kritika sistema koji na svaki način zatvara oči pred nevoljom čoveka. Čak i kada postoje neke institucije, koje se u romanu pominju, oni postoje samo kao privid brige o ljudima koji zbog raznih životnih okolnosti nemaju krov nad glavom ili posao. 

Orvel je apsolutno jedan od najboljih pisaca XX veka. Njegov stil, a i izraz su sjajni. Posebno je važno što se zaista bavio kritikom društva i sistema koji zaboravljaju na pojedinca. Umesto da čovek bude u centru svake društvene zajednice, on je izmanipulisan, skrajnut i zanemaren. Orvel je bio vizionar, a ono o čemu je pisao već je počelo da se ostvaruje. Na veliku žalost običnog čoveka. On u takvim sistemima nema šanse.

 

 

Jovana ĐukanovićLeave a Reply

Your email address will not be published.