24. Festival autorskog filma


Event Details


24. Festival autorskog filma svečano će otvoriti film japanskog reditelja Hirokazu Korede „Kradljivci“ u Kombank dvorani 23. novembra u 20 časova. Festival će biti održan na više lokacija u Beogradu i trajaće do 30. novembra 2018. godine.

FAF

Kao i svake godine festival će imati raznovrstan program, pobednike svetskih filmskih festivala, nova ostvarenja reditelja već poznatih publici i zanimljive filmove koji prikazuju nešto putpuno drugačije i novo u autorskom filmu. 

U Glavnom programu biće prikazano dvadeset šest ostvarenja, od kojih će se deset takmičiti za Grand Prix nagradu ‚‚Aleksandar Saša Petrović’’. Filmovi domaćih reditelja koji će biti u takmičarskom programu su ‚‚Teret’’ Ognjena Glavonića, ‚‚Ti imaš noć’’ Ivana Salatića i ‚‚Granice, kiše’’ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. ‚‚Suton’’ Lasla Nemeša, ‚‚Zaposlena’’ Nikosa Labota, ‚‚Srećan kao Lazaro’’ Alis Ročvočer, ‚‚Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari’’ Radu Žudea i još mnogo filmova koji su nagrađivani na najvećim svetskim festivalima, a biće premijerno prikazani kod nas upravo na 24. FAF-u.


Džabaletan će i ove godine podeliti svojim čitaocima po dve karte za sledeće projekcije: 

(Sinopsis možete pročitati klikom na ime filma)

Pošaljite nam mail na redakcija@dzabaletan.com ili poruku na našoj facebook stranici (ime, prezime, br. mob. tel, naziv filma koji želite da pogledate). Poruke možete slati do večeras u 20.00. Imena dobitnika ulaznica ćemo objaviti sutra u 12h na facebook stranici Džabaletana. 


Svečano zatvaranje Festivala biće održano u Kombank Dvorani 30. novembra, projekcijom filma ‚‚Svi znaju’’ Ašgara Farhadija.

Pored Glavnog programa, tu su i Hrabri BalkanBande à part  i ACID u okviru Pratećeg programa.

Ono što odlikuje Posebni program ove godine jesu Cinéfondation, Žilnikova internacionala – retrospektiva filmova Želimira Žilnika ovogodišnjeg laureata Nagrade za životno delo, Omaž Živojinu PavlovićuRetrospektiva Žak Rivet, IN FOCUS – Filip Grandrije i Priča i autorski film.
 
I ove godine, Festival autorskog filma domaćin je trećeg modula profesionalnog trening programa Goethe Instituta, First Films First. Jedan od tutora na beogradskom modulu biće i poznati rumunski reditelj Kristi Puju, koji će održati masterklas otvoren za javnost.
 
Na inicijativu Francuskog instituta, Filmski centar Srbije i Festival autorskog filma organizuju treće izdanje Srpsko-francuskih filmskih susreta Rande vu od 28. do 30. novembra u Kombank dvorani. Cilj susreta je jačanje veza između srpskih i francuskih filmskih profesionalaca i uspostavljanje poslovne saradnje koja vodi većem broju koprodukcija.

Pored Kombank dvorane koja je glavna lokacija ovogodišnjeg izdanja Festivala, Festival se održava i u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu Fontana, Centru za kulturu Vlada Divljan, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu u Kolarčevoj zadužbini.

Kako su na konferenciji naveli direktor Festivala Igor Stanković i umetnički direktor Srđan Vučinić, gledaoci će imati priliku da pogledaju najbolje autorske filmove ovogodišnje produkcije kroz drugačiji pogled na život i planetu koju neprekidno pustoše vojske, mediji, korporacije, povelje i zakoni.

Više informacija o filmovima i samom programu Festivala možete pogledati na sajtu: faf.rs