Letu štuke u DOB-u


Event Details

  • Date:
  • Categories:

Sarajevske Letu štuke koncertom 22. decembra (21:00) u dvorani Amerikana Doma omladine Beograda promovisaće predstojeći novi album Topla voda

Karta za beogradski koncert od utorka 6. novembra košta 1.200 dinara preko mreže Eventim. Od 1. Decembra ulaznica će biti 1.500 dinara.

Letu Stuke
Štuke ovih dana privode kraju svoj četvrti studijski album koji će pod imenom Topla voda (Menart) izaći sredinom decembra nakon čega će uslediti njegova regionalna koncertna promocija. Na novom albumu, kako i sam Šaran – autorski motor benda, ističe možemo očekivati devet pesama u kojima se isprepliću društveno angažovane teme s onim ljubavnima. Budući da inspiraciju pronalazi u svom životu, sve što se događa oko njega pokušava to ljudima prezentovati bez neke banalnosti za koju smatra da je ionako danas ima previše.

Izlazak albuma službeno najavljuje singl i spot Zemlja gori čiji je autor Dino Šaran. Vest da su Letu Štuke i Dubioza Kolektiv udružili snage u pesmi Zemlja gori sigurno će pobuditi veliki interes i razveseliti njihove poštovaoce širom regiona. Dino kaže:

Čovjek ili robot? “Zemlja gori” je satirična poskočica o preskakivanju homo sapiensa u lancu prehrane. Htio sam imati taj autentičan zvuk Dubioze na albumu. Inače, na svakom drugom albumu volim imati neku pjesmu za folkoteku, a ovo je jedna takva pjesma. Koliko god se mi približavali zapadu, ipak je ovo Balkan. Mene uvijek inspirira ono što je oko mene. Ne želim se truditi da zvučimo kao neki indie bend iz New Yorka’. 

Režiju pratećeg video spota potpisuje Admir Švrakić koji je sa Štukama već sarađivao na spotu za singl Supermarket, a o iskustvu sa snimanja izjavljuje: 

Kada Dino Šaran napiše pjesmu, a Dubioza Kolektiv i Letu Štuke je ožive svojim zvukom, nije teško nadoći na ideju za video spot. Pokušali smo da vizualiziramo našu stvarnost u kojoj umišljamo da smo bitniji od onoga što ustvari jesmo. Spot je paralelni svijet realizma i apstrakcije glavnog lika kojeg glumi Dino. Poslove obično ostavljamo nedovršene, dok se kreditno zadužujemo kako bi financirali izlaske vikendom. Kruha i igara, dok nas robot sve ne zamjeni.

U spotu se uz Dina pojavljuju i ostali članovi Štuka, a u svojim prepoznatljivim odorama uloge su dobili i članovi Dubioza Kolektiv.

Za kraj ostavljamo Dinov zaključak: Pojačaj do fosne te dečke iz Bosne!