Ti i Turisti u DOB-u


Event Details

  • Date:
  • Categories:

Beograđani i gosti prestonice proslaviće zajedno sa grupom Ti i gostima, grupom Turisti, petogodišnjicu rada!

Nadovezujući se na rad grupe Petrol, koja joj prethodi, Ti su u rokenrol rečnik uneli pojmove elektronske muzike, kao i neopsihodelije, inspirisane zvukom ranih Velvet Underground. Da stvar bude originalnija pobrinuli su se dodajući plesne elemente, što je doprinelo da njihov autentičan gitarski zvuk bude moderan i iznad svega opasno zavodljiv. Ono po čemu su postali poznati posle jednog EP-a, dva albuma i niza spotova, su pesme zaraznih melodija i hipnotičkih tekstova, koje uz sjajan dvoglas i ritmove koji obuzimaju na nezaboravan način boje stvarnost toplinom ličnog doživljaja.

Ovaj duo koji je već ostavio dubok trag na našoj alternativnoj rok sceni, čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski, i ovom prilikom kažu:
,,Radujemo se susretu sa publikom u Domu omladine! Proslavljamo prvu petogodišnjicu rada grupe Ti, svi koji se sa nama budu družili u sali Amerikana biće u prilici da čuju našu novu pesmu ,,Srce udara”, a Beograđanima dovodimo i Turiste”, nagoveštavaju brojna iznenađenja koja grupa Ti priprema za svoj najveći beogradski koncert do sada.

Turisti su novi bend iz Beograda, čiji je osnivač i jedini stalni član Boško Mijušković Bole, basista grupa Straight Mickey and the Boyz i Škrtice. Ostali članovi Turista, poput Boletovog brata Džimija, dolaze i odlaze poput turista. Bend je nastao jedne noći u Žarkovu, kada je Bole inspirisan ljubavnim jadima i delta bluzom krenuo da svira po akustičnoj gitari u svojoj sobi i snima to telefonom. Njegov brat Nikola Džimi Mijušković mu se odmah pridružio i narednih dana nastale su pesme za prvi album Turista, koji je snimljen upravo u stanu gde je bend nastao i koji spreman čeka da bude objavljen. U početku inspirisani delta bluzom, Bo Didlijem i ranim rokenrolom, Turisti se ne plaše putovanja po svim podžanrovima rok muzike koje su uticale na Boleta. I pank, i hardkor i post pank kao žanrovi iz kojih je potekao ali i mračnija i sirovija bluz i džez muzika, eksperimentisanje sa afričkim i avangardnim ritmovima i kompjuterski programiranom muzikom je sve učinilo Turiste jedinstvenom i najkompletnijom novom pojavom na muzičkoj sceni Beograda. 

Mi, Ti i Turisti u Domu omladine Beograda 9. decembra, sa početkom u 21:00. Karte u pretrpodaji po ceni od 500 dinara na prodajnim mestima Eventim-a.