XVII Međunarodni festival harfe: Koncert posvećen Klodu Debisiju


Event Details

  • Date:
  • Categories:

Od 12. do 26. juna 2018. u Beogradu se održava XVII Međunarodni festival harfe, u organizaciji Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije, pod sloganom Double Temps (Dvostruko vreme).

Muzej nauke i tehnike – Beograd i XVII Međunarodni festival harfe predstavljaju koncert posvećen stogodišnjici smrti Kloda Debisija, na kom nastupaju umetnice iz Bugarske, Anđela Mađarova na harfi i Ivona Nedeva na flauti.

Program:

Klod Debisi – Doctor Gradus ad Parnasum
Klod Debisi: Lepo veče
Gabriel Fore – Sičilijana
Klod Debisi – Devojka sa lanenom kosom
Marsel Turnije – Lolita, plesačica
Klod Debisi – Noć puna zvezda
Benžamen Godar – Uspavanka
Klod Debisi – Arabeska
Klod Debisi – Popodne jednog fauna
Gabriel Fore – Morceau de concour
Žak Iber – Antr’act

Biografije umetnica:

Anđela Mađarova diplomirala je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Sofiji. Međunarodnu muzičku karijeru započinje još u detinjstvu, kao član Omladinskog simfonijskog orkestra Pionir, nastupajući sa najznačajnijim dirigentima i izvođačima današnjice: L. Bernštajn, K. Ričiareli, R. Kabaivanska, Đ.Đelmeti, A.Baltsa, N,Gjaurov, M. Freni, Dž. Bel, S. Akardo… Međunarodna karijera A. Mađarove obuhvata veliki broj nastupa sa različitim orkestrima, kao solista i orkestarski muzičar. Ostvarila je veliki broj studijskih snimaka solo kompozicija za harfu za Bugarsku RTV, RTV Sarajevo, RTV Meksiko, kao i za izdavačke kuće Balkanton, Pentagon Klasik, Hook Publishing Houses. Aktivna je kao solista, kamerni muzičar (u različitim sastavima) i orkestarski muzičar. Nikada ne propušta priliku da upozna različite muzičke kulture, proširujući iskustvo novim umetničkim prostorima. Od 2013. A. Mađarova je zvanični predstavnik Kamak harfi za Bugarsku i umetnički direktor Međunarodne letnje akademije u Bugarskoj.

Ivona Nedeva, afirmisana flautistkinja, prisutna je u muzičkom životu Bugarske i u inostranstvu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji „ Prof. P. Vladigerov“ u Sofiji. U toku svog stvaralačkog rada učestvovala je na velikom broju majstorskih kurseva kod najpoznatijih flautista današnjice: F. Bernojd. P. Galoa, A. Adorian. Karijeru započinje u Orkestru filharmonije u Varni, gde se na poziciji prve flautistkinje nalazi već dvadeset godina. Kao solista i kamerni muzičar učestvovala je na velikom broju domaćih i međunarodnih festivala: Letnji festival u Varni, Martovski muzički dani, Međunarodni festival Umetnost baroka, Dani kamerne muzike u Dobriču. Nedeva je 2007. Osvojila tituli Muzičar godine , u kategoriji ansambala, na radiju Allegro Vivace. Poslednjih godina, kao kamerni muzičar aktivno nastupa u Bugarskoj i inostranstvu.