Film Romana Polanskog “Optužujem” otvara online festival MOJ OFF

Najnoviji film Romana Polanskog Optužujem otvara prvi besplatan Online filmski festival – MOJ OFF, koji će trajati od 27. marta do 10. aprila na sajtu mojoff.net

Polanski Optužujem

Kada je proslavljeni pisac Emil Zola objavio članak Optužujem kojim je zauzeo celu naslovnu stranu lista Oror suprotstavljajući se velikom broju ključnih ljudi Francuske, afera Drajfus dobila je svoj vrhunc i ostala upamćena i prepoznatljiva do danas. Tema filma Optužujem je upravo čuvena afera s kraja 19. veka koja je uzdrmala i duboko podelila francusko društvo. Premijera će se održati u petak, 27. marta u 21h, na sajtu mojoff.net.

Nakon svetske premijere na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na kom je Polanski za film Optužujem (J’accuse/An Officer and a Spy) osvojio Srebrnog lav – Gran pri žirija i FIPRESCI nagradu žirija,ali i tri Cezar nagrade (za režiju, adaptirani scenario i kostim), film je imao domaću premijeru na 48. FEST-u. Na najnovijem virtuelnom filmskom festivalu MOJ OFF publika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći će sada i online premijerno da pogleda ostvarenje Polanskog.

Snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu Pisac iz senke (2010.), drama Optužujemosvrće se na čuvenu ozloglašenu Drajfusovu aferu kada je 1895. godine mladi francuski oficir jevrejskog porekla Alfred Drajfus ražalovan zbog sumnje da je nemački špijun i potom osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu. Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar koji nakon što je promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe, otkriva da se vojne tajne i dalje odaju Nemcima i potom i sam lično upada u opasnu mrežu prevara koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U ulozi istorijske ličnosti, francuskog oficira Žorža Pikara koji je rizikovao život i karijeru boreći se da obelodani istinu o Drajfusu, našao se poznati francuski glumac Žan Dižarden dobitnik nagrade Oskar (Umetnik). U ostalim ulogama: Emanuel Senje (Emmanuelle Seigner), (Louis Garrel), Matju Amalrik (Mathieu Amalric) i drugi.

Prvo izdanje besplatnog Online filmskog festivala – MOJ OFF biće održano od 27. marta do 10. aprila, a publika će imati priliku da na jednoj virtuelnoj lokaciji pogleda 65 aktuelna igrana i dokumentarna ostvarenja, među kojima i naslove namenjene deci i tinejdžerima. Snimljeni u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podeljeni u pet programskih celina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *