Gde je St?

Sećanje na poslednji koncert Goribora u Beogradu

Evo zime, ne volim zimu… Ležim u krevetu, Goribor ide sa nekog izlizanog diska koji polako prestaje da radi. Kreće pesma Svi ti ljudi, vraća me dve godine unazad, kada je konstantno odzvanjala u mojim ušima. Ko su svi ti ljudi? Ima li ih još? Vraća me na poslednji koncert Goribora u Beogradu, među zidine Kalemegdana, u Barutani. Možda i najbolji koncert ove predivne grupe na kom sam bila. Atmosfera tog mesta, sa jakim zvukom i grubim glasom St-a, učinila je da osetimo taj patos, da se saživimo sa svom boli i drugim osećanjima koja su se mešala te večeri.

Goribor

Kako objasniti nekome ko nije slušao Goribor uživo šta sve može da izazove energija koja kruži u toku koncerta? Mene lično tera da iskočim iz kože, da vrištim. Mislim da je to način, ta muzika i tekstovi, na koji St sa nama koji ga slušamo, deli svoju bol, radost, tugu. Tako mu je jedino moguće da se zaleči, tako on liže svoje rane. Na specifičan način izvodi svoje pesme, tako da, na prvi pogled izgleda kao da (ne)komunicira sa publikom. Okrenut na stranu dok peva, deluje kao da ne mari za publiku ispred bine. Sa zatvorenim očima u nekom polu transu predano kao za sebe se ispoveda nekoj višoj sili. Objasnio je koji je razlog za to u jednom intervjuu, i vrlo je jednostavan. Smatra da je publika tu da bi slušala muziku, a ne da bi gledala neki performans, i da bi bilo super da mogu da sviraju iza nekog panoa. Pre nego što sam odgledala taj intervju meni se činilo da nekako želi da izbegne poglede publike, i da ima potrebu da se sakrije.

Ipak, svaki njihov koncert je njegova lična ispovest, njegovi najdublji osećaji, strahovi izlaze na površinu, i lebde oko nas, pomažu nam da razumemo sebe i da prihvatimo ista osećanja. Pomaže nam to što možemo da se zakačimo za te iste stvari, što znamo da postoji još neko ko ih na takav način doživljava i bori se sa njima. Sirovo, to je reč koju bih upotrebila za njegove tekstove. Jednostavno je, pogađa suštinu, bez okolišanja direktno u srž. Nedostaje mi, jer sa njegovom muzikom lakše prihvatam sebe i svoje nedostatke… Meni je St i te kako u tome pomagao…  Pitam se gde je on sada, da nas izvuče iz tih kreveta, koje tako volimo, da nam olakša ovu zimu i sve što ona sa sobom nosi…

Evo zime, ne volim zimu….

 

Jovana Đukanović2 Responses

 1. Nikola says:

  St je u Puli, tamo živi s dragom koja je u drugom stanju. Znači očekuje nasljednika/nasljednicu…..
  Mislim da su popucale sjajne niti s Pitijem i da je to glavni razlog raspada benda, ali isto tako mislim da je sve moguće u budućnosti.
  Pozdrav iz Varaždina
  Nikola

 2. dzabaletan says:

  Hvala ti Nikola na informacijama 🙂
  Nadamo se da će sjajne niti opet nizati dane sa Goriborom…
  Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.