Hvala za feel, hvala i za harmoniju

Ovo je vaša filharmonija. Večeras sviramo za vas.

Ovim rečima obratio se publici šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc, na samom početku večerašnjeg nastupa na novobeogradskom ušću. Na simpatično slabom srpskom jeziku zahvalio se posetiocima piknika na otvorenom, obećavši im veče za pamćenje. Sjajno i energično dirigovao je svom orkestru, predvodeći ih u susret skoro dvadeset hiljada ljudi. Toliko je sve lepo izgledalo, da je light show, koji je inače bio u skladu sa celokupnom atmosferom, u nekim momentima bio nepotreban pored toliko pozitive koja je isijavala sa bine.

Beograđani su imali prilike da uživaju u vanserijskom izvođenju vrsnih muzičara. Kompozicije Čajkovskog, Markeza, Ravela, Šostakoviča, Riharda Vagnera brzinom svetlosti publiku su izdigle iz sive svakodnevnice, daleko u međuprostor besmrtnosti. Takođe, izvođenje nezvanične himne države Srbije Marš na Drinu, Stanislava Biničkog, podiglo je publiku na noge koja je dostojanstveno, u tišini, potpomogla ritam sekciju. Mogle su se čuti i numere iz popularne kulture i filmske muzike, pre svega mislim na muziku iz filma Star Wars, odnosno Imperijalni marš. Pred sam kraj koncerta, vođenje orkestra preuzeo je specijalni gost, čuveni Zubin Mehta koji je dirigovao kako orkestru tako i samoj publici koja nije štedela svoje dlanove. Spektakl je završen Bernštajnovom kompozicijom Mambo nakon čega je publika nekoliko minuta frenetično aplaudirala virtuozima za instrumentima u znak zahvalnosti na specijalnom poklonu građanstvu.    

Bila je privilegija biti ove nedelje u Beogradu. Velika zahvalnost organizatorima večerašnjeg koncerta. I zaista, nije nekada bitno koja ličnost ili organizacija stoji iza nekog događaja dokle god je cilj plemenit, u službi običnih ljudi i njihovih osmeha. Kao i mnogo puta do sada, ostaje nam samo da se nadamo da će naš grad imati više ovakvih nezaboravnih večeri.  Beograd to zaslužuje. Možda se probudi njegov uspavani duh...

ATaK

Foto: Džabaletan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *