Izdvajamo sa BELDOCSA: 5 filmova o zdravstvenim izazovima

Na predstojećem 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova zdravstvenim izazovima koje ne smete propustiti:

Prva žena
Španija, 2020, 77‘
Režija: Miguel Eek
Selekcija: eleMental

Prva žena

Eva napušta psihijatrijsku ustanovu u kojoj je živela 6 godina. Ona čini prve korake ka „normalnom“ životu i onim za čim čezne: da pronađe posao, zaradi sopstveni prihod, poseti majku, da se zaljubi. Dok analizira svoju prošlost i radi na samopouzdanju, Eva se drži svog glavnog cilja: da ponovo uspostavi odnos sa sinom nad kojim je izgubila starateljstvo pre 20 godina i zamoli ga da joj oprosti.

Psihomagija, umetnost koja leči
Francuska, 2019, 100’
Režija: Alejandro Jodorowski
Selekcija: Vatromet

Intimno istraživanje vizionarske rediteljeve teorije o lečenju trauma. Film istražuje terapeutski rad reditelja Alehandra Hodorovskog, prikazujući posredstvom stvarnih radnji šta je psihomagija, njena načela i primenu u životu. Prema Hodorovskom, mnogi problemi proističu iz stega koje postavljaju društvo, porodica ili kultura, sprečavajući nas da pronađemo sami sebe. Reditelj radi direktno sa stvarnim ljudima željnim da reše svoje probleme primenom ove radikalne terapeutske metode.

Put heroja do trećeg pola
Režija: Andri Snær Magnason, Anní Ólafsdóttir, 78’
Selekcija: eleMental

Put heroja do trećeg pola

Bipolarni muzički dokumentarac sa slonovima.
Pratimo Anu, Islanđanku odraslu na Nepalu i legendarnog muzičara Hegnija Egilsona, na putu do Anine kuće iz detinjstva u planinskim džunglama, u njihovom istraživanju nedaća i “supermoći” bipolarnog poremećaja. Delom putopis, delom mjuzikl, delom zagledanje u skrivene ćoškove ljudskog uma, ovaj film je umetnički, osetljiv i zabavan uvid u mentalno zdravlje ispričan kroz priču o neobičnom prijateljstvu.

U potrazi za konjima
Holandija, Bosna i Hercegovina, Francuska, 2021, 88’
Režija: Stefan Pavlović
Selekcija: Međunarodni takmičarski program

Film o prijateljstvu između režisera i pecaroša. Dok pokušavaju da se sporazumeju, kamera beleži njihov odnos koji se razvija. Film o prijateljstvu između režisera i pecaroša, koji je ogluveo tokom rata u Bosni, zatim se povukao na jezero da živi u samoći. Režiser, poreklom takođe iz Bosne, zbog mucanja ne zna maternji jezik, te se muči da komunicira. Uprkos ograničenom govoru i sluhu, prijateljstvo između mladog režisera i veterana cveta, dok mu on pokazuje svoj svet na jezeru.

Sutra nas čeka dug dan
Poljska, 2019, 80’
Režija: Paweł Wysoczański
Selekcija: Naslovna strana

Sutra nas čeka dug dan

Film je emotivna priča o poljskoj doktorki Heleni Piz koja je svoj život posvetila pomaganju drugim ljudima.
Helena Piz je lekarka koja je već odavno trebalo da se penzioniše zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali je shvatila da nije u stanju da ostavi svoje pacijente. Pre trideset godina ona se doselila u Indiju, gde od tada radi u centru za leprozne i njihovu decu, Jeevodaia. Svojim najmlađim pacijentima ona je druga mama. Ipak, postoji jedna osoba koja ima problem sa njom: novi direktor institucije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *