Keret: Iznenada neko pokuca na vrata

Knjiga Etgara Kereta Iznenada neko pokuca na vrata na najbolji način predstavlja ovog pisca domaćoj publici. Keretove knjige se već odavno prevode u susednoj nam Hrvatskoj ali kod nas su se tek pojavile u 2019. godini.  

Etgar Keret

Zašto je ova knjiga tako reprezentativna kada je u pitanju Keretov opus? Odgovor je vrlo lak, ova knjiga daje kompletnu (ako je to moguće) sliku njegovog spisateljskog talenta. Ovde imamo svu lepezu ironije i maštovitosti koja čini Kereta prepoznatljivim piscem. Opšte je poznato da ovde na jednom mestu možete naći svetove Kafke, Vonegeta i Vudi Alena.

On je pisac kratkih priča, svega po par strana, ali izuzetnog duha i umeća. Možemo reći da je kod Etgara kvantitet obrnuto proporcijalan kvalitetu. On je napisao dosta zbirki, i mi svakako ne možemo tvrditi da je ova njegova najbolja knjiga, ali ona svakako ukazuje na glavne elemente njegove književnosti, kao što smo već naglasili, i zato je bitna.

Sam Keret je inače režiser i scenarista filmova koje snima po svojim pričama, i to vrlo uspešno radi. Mnogima je on poznat, pre svega, kao reditelj preko svojih filmova koji su se odlično pokazali na filmskim festivalima u našoj zemlji, i koje je publika jako volela. U njegovoj biografiji možemo videti da je jedan njegov film dobio i Zlatnu kameru u Kanu 2007.

Možda je najbolja preporuka za ovu knjigu podatak da su Keretove knjige najkradenija literatura po knjižarama u Izraelu (inače, sam Keret je iz Izraela). Kao i da su najčitanije po zatvorima u toj zemlji. Za neku knjigu nema bolje preporuke od toga. 

 

 

ŠarlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *