Kralj – Raja Ram

East India Company – London, 1809

Imamo novog oficira – čuo se promukao glas.

Ko je on? – upita nezainteresovano mlađi čovek gledajući u teritoriju Severne Amerike na globusu, dok je čekao da mu donesu izveštaj o novoj količini čaja pristiglog iz Indije.

Raja Ram Mohan Roy – reče Višna.

Prosvetitelj, otac brahmo samaja, spasioc društva i naroda iz najcrnjeg perioda Indije, socijalnog i religijskog mraka. Ponosni Bengalac, čija se dela i dalje prepričavaju i uče u indijskim udžbenicima. Ukinuo je nazlobniji običaj, kako ga je nazivao, a to je bilo paljenje žena koje su ostale udovice.

Ali ovde nije reč o njemu (iako zaslužuje mnogo više od reči) već o Ronaldu Rothfieldu, rođenog 18.decembra 1941. u Australiji, aka Raja Ram (bar je po rođenju Australijanac). Kao osamnaestogodišnjak odlazi u Indiju, na ostrvo Goa naravno, gde živi i danas. Posle određenog vremena vraća se u svoju rodnu zemlju i upisuje Melbourne Conservatorium of Music, kako bi studirao flautu. U tom periodu bio je oduševljen Bahom i klasikom koju, kako je naveo u jednom od brojnih intervjua, sluša i dalje. Već početkom 1965, on odlazi u Njujork i upisuje studije džeza. Kao i svakog nomada nije ga dugo držalo mesto i aprila 1969. u Notting Hillu (London) osniva bend Quintessence. Ostali članovi su Sambhu Babaji, Maha Dev, Shiva Shankar Jones, Jake Milton i Allan Mostertom.

Ovaj bend je predstavljao miks, tadašnjeg psihodeličnog roka, džeza i indijske muzike. Izdaju prvi album In Blissful Company za Island Records, 1969. Moram nagovestiti da je ugovor sa njima, u to vreme potpisao i Jethro Tull. Potom su izdali još dva albuma za ovu kuću Quintesence-1970 i Dive deep-1971. Svirali su na dva Glastonbury festivala sedamdesetih – tada se to zvao sajam, a ne festival. Postali su vrlo popularni ne samo u Londonu, već i u Nemačkoj gde su održali ogroman broj koncerata. Naravno da sam preslušao sve njihove stvari pre pisanja; nisam mogao da izbacim iz glave povike Hare Krishna posle preslušavanja. Raja Ram je bio lider grupe i njegova flauta je još više dočaravala ovaj bend. Izdali su još dva albuma Self i Indweller (oba su izašla 1972. ali za izdavačku kuću RCA). Za sve ljubitelje Raja Rame i njegovog rada, današnjeg i prošlog, možete na youtube-u pronaći snimak iz 1970. (Quintessence 1970 ili Raja Ram 1970 for BBC) – da se uverite u našeg brata Raju. Sa tim izgledom i bradicom podseća na Frank Zappu.

Kao svestrani umetnik, Raja svira trombon/klavir/gitaru/bubnjeve i naravno flautu. Ipak on je izjavljivao da se osecao beskorisno i ponovo je otišao na Gou ’89. Kada je čuo te nove zvukove bio je, citiram, “blown away”, i nije mu dugo trebalo da se uklopi u sve to i osnuje INFINITY Project zajedno sa Graham Woodom. Didžejingom se nije bavio pre 50-te godine. Raja je takođe bio i deo projekta 1200 micrograms zajedno sa Riktamom i Bansi Quiterosom iz GMSa, kao i Chicago (David Christman). Iskreno, tako sam i čuo za njega – svaka stvar sa projekta 1200 je priča za sebe i obavezno ga treba preslušati. Raja je i deo Shpongla, zajedno sa Simonom Posfordom (Hallucinogen), ali to je sasvim druga i posebna priča. Sa Shponglom su napravili totalni muzički haos (o tome ću drugom prilikom, kako im i dolikuje).

Svoje ime kaže da je dobio od gurua sa Mauricijusa koga je upoznao davne ’68, sa kojim se družio više od trideset godina. Raja znači Kralj, a Ram je Hindu Bog. The Infinity Project postaje T.I.P, cilj im je bio da prave što više žurki zajedno i da sve uključe u to. Sjajna harizma je definitivno ono što ih je održavalo uprkos godinama, dokazali su sve suprotno.

Uticaj psihodeličnih supstanci nije nikada poricao, čak je i rekao da je davne ’60te, kada je prvi put stupio u kontakt sa njima, video svet kroz totalno drugačiju sferu i bio fasciniran svime što mu se događalo.

Obavezno preslušati Raja Ram’s Stash Bag mikseve, kao i sav njegov solo rad. Za kraj ostaviću vam njegovu poruku. Neću je prevoditi, već je pročitajte onako kako je to Raja mnogo puta izjavio:

My Philosophy is to be Loving. Be kind. Stick with your friends. Family is BEST. Best advice from my dad when I left home: “Take half the clothes and twice the money.”

 

Džangrizalo

 

2 Responses

  1. Алекса Ранке says:

    Браво фамилијо.Много ми је драго да има још људи који тренс слушају не само због вожње него и познају ту музику и све око ње…Свака ти част !!Дај Боже да изблејимо једном приликом да се испричамо јер коначно неко ко капира све 😀

  2. Dzangrizalo says:

    Bice buraz 🙂 hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published.