Lee “Scratch” Perry & Mad Professor – čudesan koncert

Prvih ne-znam-tačno-koliko publiku je zagrevao Kojot ali, iako je nekoliko ljudi đuskalo u prvim redovima, svi smo znali zbog čega smo tu. Nemojte me pogrešno shvatiti, nemam ništa protiv njega, ali znalo se ko je zvezda večeri. Čim je završio, svi su počeli da se probijaju u deo ispred bine na kojoj bi svakog trenutka trebalo da se pojavi Lee “Scratch” Perry. Svi su želeli da ga vide izbliza.

foto: Nemanja Đorđević / preuzeto sa balkanrock.com

Moja lična očekivanja od ovog koncerta nisu bila prevelika. Svi smo, valjda, svesni toga da je on čovek od 82 godine i da tu neće biti nikakvog spektakla. On je legenda, i oni koji cene njegovo životno delo, platili bi kartu samo da ga vide uživo, samo da izađe na binu, mahne i ode, a mi se uverimo da je stvaran. Moj razlog je bio to što verujem da je ovo jednistvena prilika da ga vidim u Beogradu – iskreno ne verujem da će se vratiti.

Kada se pojavio, publika ga je pozdravila sa oduševljenjem. Nije on kao Nick Cave – mesija, ali sigurno ovoj vrsti publike predstavlja tako nešto. Izašao je na binu obučen kao neki kapetan broda/čarobnjak, noseći sa sobom kofer. Nosio je kaput, šareni kačket, šarene pantalone uvučene u duboke patike, gomilu nakita i, naravno, kosa i brada su mu bile ofarbane jarko crvenom bojom. To sve i nije čudno, s obzirom na to ko je u pitanju. 

Mad Professor je bio za DJ pultom, bez komunikacije sa publikom, osim kroz svoje bitove. I on i Lee “Scratch” Perry su bili izuzetno ležerni sve vreme – Lee je dosta pričao između pesama, ali i u toku pesama, šta god mu padne na pamet. Ovde moram da kažem da ga, naravno, retko ko razume. Svaka čast onome ko razume šta on stvarno priča, jer tu nije samo problem njegovog jamajčanskog akcenta, već i toga što on izmišlja reči. Zaista. U toku jedne pesme, krenuo je da govori nekoj devojci da baci cigaretu (ili možda buksnu), čime je zbunio Mad Professor-a, koji je prekinuo muziku na nekoliko sekundi, verovartno misleći da se Perry ljuti, ali snašao se Mad Professor i u ovoj situaciji i opušteno nastavio. U više navrata, Lee “Scratch” Perry je tražio od publike upaljač, kojim je malo palio mikrofon, a malo ogledalca na svojim patikama, a kasnije i džoint koji je, takođe, dobio iz publike. Naravno, u toku celog koncerta ste mogli da osetite razne mirise trave i hašiša. U jednom trenutku, na binu je izašao čovek sa poslužavnikom na kome je bio iseckan sir. Ne šalim se, poslužili su sir ljudima u prvim redovima. Negde pred kraj, bio je jedan presmešan momenat kada je Lee prišao Mad Professor-u da mu nešto kaže, a ovaj je skoro potpuno stišao muziku da bi ga čuo. Njihov stav na  koncertu bi neko možda smatrao previše opuštenim, ali ništa nije bilo uvredljivo. Uostalom, kako možete da se ljutite na nekoga ko ima 82 godine, ma koliko lud bio. 

Najveća misterija ovog koncerta, bio je taj kofer. Rekoh da ga je dovukao na binu sa sobom na početku. Kada je otišao sa bine prvi put i kofer je išao sa njim. Kada je izašao na bis, ponovo je doneo i kofer, a odneo ga kada je završio. Dakle, taj kofer je sve vreme stajao na bini, ali Lee “Scatch” Perry ga ni u jednom trenutku nije otvorio. Ko zna šta je tu bilo… Ako imate neke ideje, javite nam u komentarima. 

 

MsM

Leave a Reply

Your email address will not be published.