Luis Armstrong – Kada sveci marširaju

Kako predivan svet u kojem nikada nećeš hodati sam dok sveci marširaju

Luis Armstrong, ikona svetske muzičke baštine, rođen je 4. avgusta 1901. godine u Nju Orleansu iako je on lično čitav život govorio kako je rođen 4. jula 1900. Ovakva pometnja sa datumom i godinom rođenja potpuno je razumljiva ako se ima u vidu da je retko ko je tih godina poticao iz siromašne porodice, a naročito sa afroameričkim poreklom, imao zabeležen precizan datum svog rođenja. Armstrong je bio unuk robova, a tešku porodičnu situaciju dodatno je otežao njegov otac odlukom da napusti suprugu i tek rođenog sina zbog druge žene. Slično je postupila i njegova majka, koja se odala prostituciji, pa je Luis zajedno sa svojom mlađom sestrom Beatris odrastao uz svoju baku. Kao dečak radio je teške fizičke poslove u pokušaju da finansijski pomogne familiji da se skupa prehrane, a muzikom je počeo da se bavi sa 11 godina nakon što je napustio školu pridruživši se klincima koji su na ulici pevali za novac. Po jednoj verziji, njegov nadimak Satchmo (Satch – torba) nastao je tako što je mali Luis novčiće koje je zaradio igrajući na ulici čuvao od drugih dečaka u svojim ustima. Par godina proveo je u Domu za tamnopute beskućnike (New Orleans Home for Colored Waifs) gde je započeo sa sviranjem korneta, a ubrzo nakon izlaska nastupao je po lokalnim pabovima i na rečnim brodovima ploveći Misisipijem.

U bračne vode uplovio je vrlo mlad, sa samo 17 godina. Zajedno sa svojom prvom ženom Dejzi Parker, nekada takođe lokalnom prostitutkom, usvojio je sina svoje rođake koja je preminula nakon porođaja. Mali Klarens bio je ometen u razvoju, a Luis je o njemu brinuo čitav život. Nedugo nakon razvoda od Dejzi, ona je preminula.

Prvi osetniji uspeh dolazi sa selidbom u Čikago gde su zabeleženi i njegovi prvi studijski snimci za neke izdavačke kuće. Veliki uticaj na Luisa imala je njegova druga supruga Lil Hardin Armstrong, na čiji je nagovor ovaj par svoju sreću potražio u Njujorku. Tamo se on pridružio vodećem afroameričkom orkestru tog doba u kojem je svirao trubu povremeno eksperimentišući sa trombonom. Lil je tih godina upravljala njegovom karijerom, pa je ona stajala iza ideje povratka u Čikago gde će ona osnovati sopstveni bend u kojem će svirati i njen, tada još uvek široj javnosti nepoznati, suprug Luis Armstrong. Tako je “najbolji trubač na svetu”, kako ga je ona vrlo često u javnosti zvala, u tom periodu radio za svoju suprugu.

Prvi orkestri koji su nosili njegovo ime i u kojima se on pitao za sve bili su “Louis Armstrong and his Hot five”, kao i “Louis Armstrong and his Hot seven”. Tih godina stvarao je i muziku za neme filmove, a sve više je nastupao ne samo kao džez instrumentalista, već i kao džez vokalista. Bio je jedan od pionira sket pevanja (improvizovano džez vokalno izvođenje u kojem se reči koriste bez ikakvog reda i smisla). Imao je puno problema sa zakonom i vlastima, ali i sa mafijom, a dugove je često otplaćivao svirkama. Takođe, zabeleženo je i njegovo privođenje zbog posedovanja marihuane. Zbog svega navedenog, tokom kriznih 30-ih određeni period proveo je i u Evropi.

Mislim da ćemo se složiti kako Armstrongov glas nije moguće iskopirati. Bio je uistinu jedinstven, neverovatno originalan i talentovan. Taj hrapavi vokal ispunjen je nežnim jaucima koji dopiru iz neistraženih dubina Pacifika ili čak iz samog središta Zemlje. Tonovi koje proizvodi i melodije koje stvara, svojim glasom i ljubavlju prema ovoj vrsti umetnosti, čine sklad koja se obistinjuje samo predskazanjem, Božjom voljom ili jednostavno rečeno višom silom. Talas i snaga prirode, njena surovost i ogoljena lepota, može se osetiti u njegovim pesmama, glasu ili solo deonicama na njegovoj trubi. Kada čujete taj glas na internetu ili radio prijemniku ni jednog jedinog trenutka nećete pasti u pitanje ko je pevač numere. Prosto, taj stil i dar ne poseduje niko do Luisa.

O njegovom uticaju suvišno je pisati. Ne postoji osoba koja ne zna za pesmu What a wonderful world ili za njegove izvedbe When the saints go marching in i You’ll never walk alone, ili pak za numeru Bare necessities kasnije korišćenu u animiranom crtanom filmu. Sarađivao je i bio prijatelj sa mnogim živopisnim likovima, od Ele Fitsdžerald do Frenka Sinatre, a poštovanje i ugled koji je uživao među kolegama muzičarima ni danas ne jenjava. Bio je jedan od prvih ledolomaca, frontalni fajter koji je krčio put za mnoge tamnopute muzičare koji će doći nakon njega ohrabreni mogućnošću da su talenat i kvalitet jedina merila među ljudima, a ne boja njihove kože.

Nagrade koje je zaslužio teško je pobrojati, razvrstati i izdvojiti one najvrednije. Grammy Lifetime Achievement Award (Gremi nagrada za životno dostignuće/delo) dobio je posthumno 1972. godine. Za najbolje muško izvođenje u kategoriji pop muzičara, za pesmu Hello Dolly!, dobio je Grammy nagradu 1965. godine. Njegove ploče nagrađene su u okviru posebne kategorije Grammy Hall of Fame Award (Gremi kuća slavnih) za ona muzička remek dela sa izuzetnim značajem koja su stara barem 25 godina. Rokenrol Kuća slavnih uvrstila je njegovu West end Blues među 500 pesama koje su oblikovale r’n’r. Na stogodišnjicu njegovog rođenja aerodrom u Nju Orelansu preimenovan je u “Louis Armstrong International Airport”. Njegova kuća u Kvinsu, uz saglasnost njegove četvrte žene Lusil, proglašena je Nacionalnom istorijskom znamenitosti 1977. godine i do danas služi kao muzejsko izložbeno zdanje. Luis Armstrong sa svojim orkestrom nastupao je do samog kraja života. Preminuo je 1971. godine od posledica srčanog udara.

Lil Hardin Armstrong

Lil Hardin bila je izuzetno talentovana džez pijanistkinja, aranžerka, kompozitorka i pevačica. Bila je i lider benda u kojem je, tokom 20-ih godina prošlog veka, svirao i njen tadašnji suprug, čuveni Luis Armstrong. Iako je poticala iz džez žanra, njene swing numere koketiraju sa korenima rokenrola. Svetla svetske muzičke istorije nisu punim sjajem obasjala Lil, koja je morala svetsku slavu da prepusti svom bivšem suprugu. Da li je razlog njenog zanemarivanja u raspravama o muzici tog doba isključivo nedostatak talenta i kvaliteta ili je ipak razlog tome što je bila žena i to još afroameričkog porekla u tom razdoblju otvorenog rasizma u svim društvenim porama, pa i u muzičkoj industriji. Nažalost, činjenica je da njeno ime nije poznato većini ljubitelja kvalitetne muzike, a vi prosudite nakon preslušavanja njenih pesama koji bi mogao biti dovoljno snažan argument za tako nešto.

Njene pesme prepevale su, i od njih napravile hitove, muzičke gromade poput Reja Čarlsa sa pesmom Jusf for a thrill i Ringo Stara koji je 1978. obradio njenu pesmu Bad boy. Takođe, njenu kompozicijuOriental swing planetarno je popularizovala elektro-swing grupa Parov Stelar 2012. godine. Lil Hardin uvrštena je u Memfisovu muzičku kuću slavnih tek 2014. iako je preminula mnogo ranije, iste godine kao i njen nekada voljeni Luis.

ATaKLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *