Muzičari sa četkicom u ruci

Poznato je da muzičari uglavnom vole da eksperimentišu i da se oprobavaju u različitim žanrovima, tako da nije sasvim iznenađujuće što su mnogi od njih uronili i u druge aspekte umetničkog izražavanja, dalje od snimanja u studiju i bine. Neki su bili školovani slikari, neki su se bavili umetnošću samo iz ljubavi prema njoj. Njihovi radovi se nalaze u umetničkim knjigama i izloženi su u muzejima i galerijama širom sveta. Upoznajte muzičare slikare...

David Bowie

Bowie je nesumnjivo bio multitalentovan i kompletan umetnik, i uvek je pronalazio različite načine da izrazi sebe. Bio je izuzetan plesač i mimičar, znao je od svakod svog koncerta da napravi predstavu. Bio je avangardni glumac, dramski pisac, kompozitor i producent; svirao je saksofon, gitaru, klavir, harmoniku, violu, violinu...Takođe je znao da crta i slika. Kako je objasnio u jednom intervjuu, slikarstvo i muzika su suštinski povezani u njegovom kreativnom procesu. Crtao je skoro čitav svoj život, ali tek od 1994. godine to predstavlja široj javnosti. Neke od njegovih slika, kako se navodi, nastale su pod uticajem umetnika kao što su Frank Auerbach, David Bomberg, Francis Bacon i Francis Picabia. Slike su interesantne, moćne, izražajne, mračne i ostavljaju misteriozni pečat na njegovo celokupno nasleđe.

Miles Davis

Miles Davis je ozbiljno počeo da slika tek u pedesetim godinama. Nekoliko godina pre nego što je umro, rekao je umetnost je kao terapija za mene i okupira mi um kada ne sviram muziku. Kao umetnik, pretežno je koristio olovke u boji i na platnu je prikazivao ponavljujuće teme, kao što su prepletene androgene figure koje su se kretale od figurativnog do potpuno apstraknog. Slikao je vrtloge plavih plesača, androgenih ljubavnika i fantastičnih figura koje je nazivao roboti. Milesov stil je bio oštra i smela mešavina Kandinskog, Jean Michel Basquiata, Picassa i afričke plemenske umetnosti. Njegove slike možda nisu nadmašile značaj njegove muzike, ali svakako otkrivaju šta se dešavalo unutar tog složenog, kontradiktornog i večno fascinantnog uma.

Ronnie Wood

Ronnie Wood je rođen u umetničkoj porodici – i otac i braća su studirali ili muziku ili umetnost. Pre nego što je počeo da se bavi muzikom, Ronnie je pohađao umetnost na koledžu u Londonu. Kako je njegova muzička karijera napredovala tako se nastavljala i strast za crtanjem i slikanjem. Njegovi radovi na platnu redovno uključuju članove benda Rolling Stones i druge muzičare kojima se divio kao što su Jimi Hendrix, Chuck Berry, Jim Morrison, Elvis Presley...Svoje subjekte poznaje vrlo dobro i često je sa njim sarađivao pa su tako njegovi radovi izvedeni u jednostavnom stilu koji obuhvata intimnost odnosa između subjekta i umetnika. Povremeno slika i intimne portrete iz porodičnog života i, naravno, autoportrete. Za Wooda, muzika i umetnost uvek su išli ruku pod ruku, i ono što izvodi na gitari prenosi ritmičnom linijom i živopisnom bojom i na platno.

Marylin Manson

Marylin Manson se u početku bavio slikanjem u vidu rekreacije, njegova prva dela nastala su 1995. godine i koristio ih je kao kompezaciju za drogu. Tek nakon njegovog sivog perioda 1998. započeo je svoju karijeru kao slikar akvarela i vremenom je prestao da trguje slikama. Manična kreativnost rezultirala je izložbom The Golden Age of Grotesque, održane u Los Anđelesu. Reakcije na njegove slike su bile u velikoj meri pozitivne, neki kritičari su ih uporedili sa komadima Egona Schele, a neki su otišli toliko daleko da su ih poredili sa radovima „psihijatriskog pacijenta koji koristi slikanje kao terpaiju“. Ima, naravno, onih koji su videli manje zasluga u radu, navodeći da vrednost slika leži u njegovoj slavi.

Paul McCartney

Paulova ljubav prema slikanju rodila se još u tinejdžerskim danima kada je osvajao i nagrade za svoje crteže. Međutim njegova slikarska karijera je zauvek zaustavljena jer je smatrao da su samo oni koji su pohađali umetničke škole zapravo mogli da slikaju. Tek trideset godina kasnije on uzima četkicu i ponovo pokreće ljubavnu aferu sa platnom. Do danas je stvorio stotine slika koje podsećaju na apstraktni ekspresionizam i radove umetnika William de Kooninga. Opisujući iskustvo slikanja, McCartney objašnjava: Ja u osnovi želim da nanosim boju na platno....Stvarno ih ne analiziram mnogo.

Milica Pantelić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *