Nenad Zlatanović & Pera Joe

Gitarista Nenad Zlatanović već celu deceniju unazad, sa Texas Flood-om i svojim solo nastupima, omogućava da svi ljubitelji muzike u Srbiji i šire uživaju u pravom bluz zvuku. Zadnjih par meseci nastupa zajedno sa Perom Joeom, u beogradskom klubu Sinnerman. Zlatanović na akustičnoj gitari i Pera Joe sa usnom harmonikom čine jedan sjajan (verujem da je to blaga reč) duo. Putovanje na koje oni vode svoju publiku je putovanje na talasima bluz ritma od Beograda do Teksasa. Zaista kada slušate ovaj duo imate osećaj da se nalazite u nekom pabu u Teksasu, gde „mirno“ pijete svoje pivo, i odjednom spontano, kako se to samo u Teksasu dešava kreće svirka koja vas izuva iz cipela i dovodi do ludila. Ne možete da sedite, morate da ustanete i zaigrate bluz. Onako kako vam se hoće, jer bluz je sloboda u svemu, pokretu, izrazu, slobodni ste da izrazite svoju tugu, i da uživate u njoj u sjajnom ritmu. Usna harmonika Pere Joea i akustična gitara Nenada Zlatanovića zaviruju u „black hearts“ svoje publike i još dugo posle svirke taj zvuk koji stvaraju zajedno ostaje duboko u svakom od nas. 

Repertoar je raznolik. Sviraju neke izvorno bluz stvari, obrade pesama Džimija Hendriksa, preko Toma Vejtsa, Boba Dilana, pa sve do legendarnog Leonarda Koena. Obrade pesama su stvarno sjajne, a neke od njih dobijaju na jačini svirane u bluz tonu. Tužna nota koju daje usna harmonika i sjajan, melanholičan Zlatanovićev glas čine pesme pomenutih autora još tužnijim, melanholičnijim, ličnijim i na neki način pokretljivijim.

Džimi Hendriks je rekao da je bluz lako svirati ali ga je teško osetiti. Na svirkama ovog sjajnog dua, ne samo da možete da ga osetite, već možete i da na jedan predivan način proživite svoju bluz priču, koju svako od nas nosi u sebi. Svaka čast ovim momcima na tome!

 

Žilijen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *