Novi album Nika Kejva: “Ghosteen”

Novi album Nika Kejva, Ghosteen, izašao je početkom oktobra, dakle možemo reći pre neki dan. Sa velikim zadovoljstvom, odškrinućemo vam vrata ovog sjajnog albuma, i dopustiti da zajedno provirimo u novi svet Nika Kejva.

Nick Cave Ghosteen

Ono što definitivno određuje ovaj album, što možemo istaći kao njegovu glavnu crtu – album je potpuno prožet odnosom samog autora prema svom preminulom sinu. Album je ispunjen tugom za nečim što ne možemo nadoknaditi. Ispunjen je porukama koje upućujemo nekome ili nečemu što je zauvek izgubljeno za nas. Poetska rezignacija je osnovni patos ovog albuma. Mirenje sa stavom da tako mora da bude i nadom da će ponovni susret biti neminovan, makar taj susret došao samo kroz umetnost, kroz poeziju i muziku. 

Muzika na albumu je potpuno u službi ovakvog patosa. Potpuno je svedena i podređena poeziji. Imamo osećaj da je tu samo kao podloga za čarobne i strašne reči Nika Kejva. Imao je Kejv i ranije takve pesma ali nikada to nije tako bilo dominantno kao na ovom albumu. Muzika je meditativna, spiritualna i nadasve atmosferična.

Struktura samog albuma podeljena je u Chapter 1 i Chapter 2. Dakle, u dva pogljavlja. Namerno sam ostavio englesku reč chapter jer ona mnogo bolje asocira na biblijsku konotaciju nego eventualni prevod kao što bi bio: deo ili odeljak ili pogljavlje. U svakom slučaju, album je obeležen raznom religijskom simbolikom. Što je manje više sastavni deo Kejvove estetike. I sama slika Raja na omotu albuma ukazuje na određeni sadržaj i poruku. Kako se kaže u samom uvodu u album, pesme iz drugog pogljavlja su očevi pesmama iz prvog pogljavlja. I u tome takođe leži simbolika odnosa oca i sina, koja karakteriše čitav ovaj album. 

Možemo preporučiti i sjajan video koji je napravljen kao vizuelni dojam samog albuma, njega možete naći i na youtube-u. Takođe sveden, suptilan i atmosferičan kao i sama muzika na ovom albumu.

Ovoj album podrazumeva da ga slušate sami u nekom miru kako bi ga u potpunosti osetili. Tako da sada znate kako da se pripremite i šta da očekujete od novog albuma crnog princa rokenrola.

 

ŠarlLeave a Reply

Your email address will not be published.