Online koncert u čast Kraljičinog rođendana

The Queen’s Birthday 2020 ONLINEBritanska ambasada u Beogradu odlučila je da, usled globalne pandemije i zdravstvenih preporuka, ove godine ne organizuje tradicionalni godišnji prijem kojim se obeležava zvanični Kraljičin rođendan. Umesto toga, proslava će biti upriličena svečanim koncertom, koji će biti prikazan putem online (Facebook) platforme u četvrtak, 25. juna, od 17.15 časova.  

U okviru kraćeg online koncerta biće priređeni nastupi uživo ansambla Isidore Žebeljan i benda Stray Dogg iz Beograda, odnosno izvođenje gudačkog orkestra HRH The Countess of Wessex.  Kao poseban deo muzičkog programa očekuje nas i zajednički nastup ambasadorke Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji Šan Makleod i njene koleginice ambasadorke Srbije u Ujedinjenom kraljevstvu, Aleksandre Joksimović.

Muzika je tradicionalno važan deo proslave Kraljičinog zvaničnog rođendana, zbog čega će i ove godine posebna pažnja biti posvećena kvalitetnom muzičkom programu. 

Tokom teškog perioda pandemije muzičari su nastavili da donose utehu i zadovoljstvo u naše živote, posredstvom online koncerata, snimaka, često i sami izolovani u svojim domovima.  U mnogim slučajevima, pandemija ima ozbiljne negativne posledice po njihov život i rad.

 Upravo iz tog razloga, ovim događajem želimo da pokažemo simboličnu podršku muzičarima u Srbiji i Ujedinjenom kraljevstvu i da, istovremeno, skrenemo pažnju javnosti na inicijative koje su pokrenute u cilju pružanja brze i praktične podrške tokom perioda krize.

U pitanju su programi #DoItDifferentlyFund, koji koordinira organizacija Help Musicians u Ujedinjenom kraljevstvu, odnosno fond OstaniKreativan – Stay Creative, koji su u Srbiji zajedno pokrenuli lokalna izdavačka kuća Mascom i njihovi britanski partneri The state51 Conspiracy“.

Cilj fonda OstaniKreativan – Stay Creative je da pomogne muzičarima u prevazilaženju novonastale situacije u muzičkoj industriji prouzrokovane pandemijom. Učesnici beogradskog koncerta u čast Kraljičinog zvaničnog rođendana 2020, kompozitorka Isidora Žebeljan i grupa Stray Dogg, prvi su kandidati kojima će, posredstvom ovog fonda, biti omogućeno da do kraja realizuju svoje muzičke projekte. 

Britanska ambasada u Beogradu ovim malim online koncertom želi da se zahvali svim humanitarnim organizacijama i volonterima sa kojima je sarađivala tokom prethodnih meseci na različitim programima podrške lokalnoj zajednici.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *