Opera Don Paskvale

Opera Don Paskvale igra se u Narodnom pozorištu u Beogradu još od 2008. godine u aktuelnoj postavi. Inače, prvi put se ova opera igrala u Beogradu još 1924. godine. Sledeće postavljanje ove opere bilo 1947, a zatim i 1975. godine.

Autor ove opere je italijanski kompozitor Geatano Doniceti. Doniceti je svoje glavno delo napisao za samo jedanaest dana u Parizu 1824. godine.

Ono što muzički karakteriše ovu operu je vesela razdraganost i melodičnost koja unosi raspevanu šaljivost, ponekad tako tipično italijansku. Renesansna životnost koja kao da je pomešana sa ciničnim humorom, iskazuje svo bogatstvo ovog dela. Kao vrlo uspešna comedia del arte kod svakog gledaoca izaziva pravo raspoloženje, a i terapeutsko osveženje od svakodnevnice.

Orkestrom uspešno diriguje Zorica Mitev Vojnović. Operu je odlično adaptirao u savremeni kontekst i režirao Saša Grabić. Don Paskvalea igra Dragoljub Bajić, doktora Malatestea Nebojša Babić, a Ernesta Stevan Karanac, i naravno Norinu Sofija Pižurica.

Pravu poslasticu u pevačkom smislu predstavlja pevački duet Don Paskvalea i doktora Malatestea u brzom natpevavanju. Ovakav virtuozan momenat uvek izazove ovacije u oduševljenoj publici.

Opera je kao što smo pomenuli adaptirana u savremeni kontekst i uspešno prikazuje potrošački mentalitet i površnost današnjeg čoveka.

Što se tiče libreta ukratko radnja se odvija ovako – bogati i matori Don Paskvale želi da oženi svog nećaka bogatom devojku. Njegov nećak Ernesto ne želi da se oženi sa njom već žei da se oženi sa devojkom koju voli Norinom. Ljutiti i samoživi Don Paskvale odlučuje da se sam oženi i da liši nećaka nasledstva. Doktor Malateste preporučuje Paskvaleu da se oženi njegovom sestrom koja je u stvari Ernestova Norina pod lažnim imenom. Ideja Malatestea je da Norina igra skrušenu i stidljivu devojku dok je Don Paskvale ne uzme za ženu. A kada se na kraju uzmu, Norina ima zadatak da postane goropadna i raskalašna (pre svega sa parama sada nesrećnog Don Paskvalea). Siroti Paskvale sada prolazi pravu Kalvariju i razvodi se i predaje Norinu u ruke Ernesta da se on oženi sa njom. Na kraju doktor Malateste priznaje Paskvaleu da ga je izigrao. Don Paskvale shvata poruku i želi svu sreću mladom bračnom paru.

Ova opera ima didaktičku poruku na kraju – ko se ženi na brzinu, čeka ga haos kakvom se ni u snu nije nadao. Pa ako već morate da se ženite, nemojte da žurite sa takvom odlukom – pogledajte prvo Don Paskvalea.

Šarl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *