Otvaranje izložbe „Oni koji su otišli“ Jovane Tucović

Otvaranje izložbe Oni koji su otišli Jovane Tucović biće u utorak, 1. septembra, u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine
Oni koji su otišli

Jovana Tucović rođena 1990. u Beogradu. Diplomirala 2014. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku Vajarstvo, posle čega odlazi u Milano na specijalističke studije na Accademia di Belle Arti di Brera, odsek Vizuelne umetnosti/vajarstvo, gde diplomira 2018. godine. Imala je dve samostalne izložbe u Srbiji i jednu u Japanu i učestvovala je na mnogim grupnim izložbama. Njeni radovi su deo nekoliko privatnih i javnih kolekcija, između kojih su i Waseda univerzitet u Tokiju i Zepter muzej u Beogradu. Živi u Beogradu.

O izložbi Oni koji su otišli:

Serija ovih kombinovanih tehnika/crteža prikazuje različite prostore, enterijere i eksterijere, koji su samo na prvi pogled realistični. Nemaju za cilj opis konkretne arhitekture već njeno korišćenje radi akcentovanja onoga što u njoj nedostaje.

Svi prostori prikazani u ovoj seriji metaforičkog su karaktera i njihov realan izgled je uslovljen emocijama po kojima su zapamćeni. Kao što se u snovima ne pitamo o verodostojnosti prostorija u kojima se događaji odvijaju, ovi prostori su pre konstrukti uma u kojima se sećanja na realne prostore mešaju sa emocijama koje smo proživeli kada smo u njima boravili i sa sećanjima na ljude sa kojima smo tada bili.

Takav prostor – mentalna projekcija, sa svojim čudnim perspektivama i osvetljenjima, kontrastima elemenata i upadljivim ljudskim odsustvom ima za cilj da u posmatraču evocira lične konstrukcije onoga što je ostalo samo u fragmentima sećanja gde se zbiraju viđena mesta, prošlost i samoća.

Izložba će biti otvorena do 12. septembra. Na otvaranju će biti primenjene mere u skladu sa zdravstvenim preporukama zbog pandemije korona virusa.Leave a Reply

Your email address will not be published.