P. Sorentino: Svi su u pravu

Roman jednog od najboljih reditelja današnjice, Paolo Sorentina, Svi su u pravu, samo je još jedan deo njegove umetničke izuzetnosti koji potvrđuje njegov visok status kao stvaraoca. Sorentino nam je podario roman koji ga jednako opravdava kao pisca, kao i što to čine njegovi filmovi kada je u pitanju njegov poziv kao reditelja.

Paolo Sorentino Svi su u pravu

Roman nam priča o životu uspešnog i popularnog pevača Tonija Pagode, koji sit života koji je prethodno vodio napušta Italiju i svoj dotadašnji život, i putuje u Brazil da pokuša da svom životu da smisao. Ovako postavljena radnja ne deluje nešto spektakularno primamljivo, ali poenta i nije u samoj radnji. U krizi u kojoj se nalazi Toni Pagoda, bogati i popularni pevač lakih tonova, ogleda se sudbina savremenog čoveka, izgubljenog u površnosti i pokušajima da se pobegne od zapitanosti nad samim sobom kroz upražnjavanje rutine u svakodnevnice i lakog provoda sa društvom. Slobodno vreme ispunjeno dostupnom zabavom je samo način da se zaboravi na smisao. Pagoda, beži iz Italije u potrazi za smislom, da bi na kraju saznao da se smisao nalazi u njemu, a ne negde tamo daleko. To sve zvuči dovoljno jednostavno i klišeizirano, da bi umetnik kakav je Sorentino upao tako lako u zamku. Shvatanje smisla je jednako tragično kao i bežanje od njega. Jedino što možete da dobijete od toga je to da vam se razbistre prioriteti i da se suočite sa vremenom koje je nepovratno prošlo i gubicima koja su ostala za vama, kao trag u snegu. Sa druge strane, naučićete da cenite više nešto što niste do sada dovoljno cenili. Ova tragičnost se prevazilazi prihvatanjem tragičnosti, shvatanjem konačnosti našeg bića i vrednovanjem one trascendentalne sile koju neki zovu ljubav.

Ono što takođe, posebno izdvaja ovaj roman, je posebnost njegovog stila. Vrhunski stil, čini ovaj roman pravom poslasticom za sve ljubitelje dobre književnosti. Efektnost i elegantnost izviru iz svake strane, pasusa, rečenice… i zapljuskuju vas talasima čiste lepote.

Jedan je Paolo Sorentino… kad god pomislite ok to je to, prevazišao je sve ustaljene konvencije estetike, on pronađe neku rupu kroz koju će vam plasirati svoju magiju koja će vas zalepiti za zid i ostaviti sa samo jednim pitanjem Jebote, šta se desilo upravo? Odakle je sada izvukao ovo? .

EnfanTTerrible

Leave a Reply

Your email address will not be published.