Paket aranžman – album koji je promenio sve

Godine 1981. izašao je najznačajniji album na ovim prostorima. Album koji je promenio sve što se do tada znalo, načine na koje su ljudi posmatrali svet oko sebe, doneo je čitav novi sistem vrednosti. Paket aranžman je otvorio vrata u jedan novi svet i omogućio da se razvije potpuno drugačiji svet, svet slobode, muzike, kulture i stvaranja.

Tri grupe koje su učestvovale na snimanju ovog albuma su tri pokretača jugoslovenskog novog talasa. Šarlo Akrobata, Električni Orgazam, Idoli. Sve pesme na ovom albumu idu od čistog nadrealizma, do klasičnih popularnih hitova koji su nakon ove ploče postali neizostavni deo čuvenih kućnih žurki u Beogradu. Sve je tada izgledalo drugačije. Umro je veliki vođa koji je držao pod kontrolom sve što se dešavalo. Sistem se poremetio i taj privid održavanja jednog veštačkog sveta nije mogao dugo da traje. Ovaj album je razbio sve što je do tada važilo. Otvorila se pukotina koja je propustila kroz sebe sve ono što je mladost u sebi zadržavala. Mladi umetnici su napokon uspeli da izraze svoje doživljaje, svoj unutrašnji svet i stanja bez kontrole i cenzure. Smrt jednog čoveka omogućila je da se otvori taj paralelni svet u kome je umetnik živeo, a taj umetnik se ostvario i izašao iz stega sistema. Pronašao je svoj put, put koji je u njemu već bio utaban i pokazao mnogima koji su žudeli za tim neko svetlo na kraju tunela. Svetlo u spoznaji. Spoznaji sebe i sveta oko sebe. Razbilo se ogledalo koje je odvajalo čoveka od stvarnosti. Kada se ogledalo razbilo sve je bilo moguće. Ulila se neka nova energija, javila se nova nada. Nada da postoji mi i u nesreći.

Nakon ove ploče rokenrol scena na ovim prostorima je eksplodirala. Otvorila su se vrata percepcije. A kada se vrata percepcije otvore sve će se pokazati onako kako i jeste. Bujica svega onoga što je kroz ta vrata prošlo omogućilo je da se svakodnevno vidi potpuno drugačije. To drugo i drugačije razbilo je granice stvaralštva, granice svesti i otvorilo novu epohu muzike i umetnosti. Kratko je trajalo, brzo su se vrata ponovo zatvorila. Granice su se postavile, oštrije nego pre. Pandorina kutija se otvorila, izbacila svo zlo iz sebe, ostavljajući nadu zatvorenu. Ne preostaje nam ništa drugo do da čekamo da ta nada ponovo izađe. Pojaviće se ponovo neka pukotina, otvoriće se vrata percepcije. I ovaj grad će opet bacati svetla daleko.

 

JoLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *