Peaky Blinders: Nove avanture Birmingemske bande

Today, it will be me dead or you. But whoever it is, he’ll wake up in hell tomorrow. — Tomas Šelbi

Peta seozna serije Peaky Blinders (Birmingemska banda) uskoro dolazi na male ekrane. Premijera je zakazana za 25. avgust i sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo koji su dometi porodice Šelbi i da li će se njihove ambicije ostvariti.

Kroz četiri sezone pratili smo porodicu Šelbi i njihov uspon na društvenoj lestvici pod vođstvom Tomasa Šelbija. Zanimljivo je bilo gledati razvoj Tomasove ličnosti kroz prizmu njegove ambicije. On nema zdravu potrebu za usponom u bilo kom smislu. Duboka trauma iz rata, koja je na njemu ostavila traga, prati ga sve vreme. Jedini način da se otrgne od kandži demona sa kojima se bori svakodnevno jeste borba za vlast. Kako to obično biva ta borba uzima svoje. Ambicija ne jenjava, ambicija postaje zavisnost. Kada krene kao lavina ne zaustavlja se. Prvo se bori za vlast u porodici, pa u gradu u kome je rođen, da bi na kraju dospeo do toga da ima učešća u Parlamentu svoje države. Tomas se hvata za taj osećaj moći kao za slamku spasa. Iskreno, ne verujem da je u tome svemu istinski srećan, a nisam sigurna ni šta sreća za njega predstavlja. Njegov put ka vrhu je u suštini bežanje od sebe samog. Ono što od junaka načini antiheroja jeste sposobnost da mnogo toga žrtvuje zarad moći. Tomas žrtvuje sve. Kao kod svakog zavsinika, za njega taj put nema kraj. Sa svakom novom etapom koju pređe, dometi rastu i ne verujem da njega išta može zaustaviti. Ali, moraćemo da sačekamo da vidimo kako se njegov put završava.

Peaky Blinders

Pored njega, najdominantniji lik serije je Poli. Ona je mater familias porodice. Njen uticaj na Tomasa je ogroman, njena reč je za njega zakon. Poli je jedina osoba koja se sposobna da održi porodicu na okupu. Njena uloga je da, kao lepak, spaja braću Šelbi i da balansira između Tomasove lude ambicije, Arturove eksplozivne naravi, svog nezadovoljstva i različitih karaktera ostalih članova porodice. Definitivno dugo nisam videla tako razvijen ženski lik. Podseća me na lik Nataše Filipovne iz dela Idiot. Dostojevski je opisao ženu koja je inteligentna, lepa, ali njen lik se zasniva na suprotnosti između duhovne čistote i, onoga što bi društvo nazvalo, moralne prljavštine. Poli me podseća na takvu ženu. Čistu u duši, ali u očima društva nemoralnu i nedostojnu položaja na kome se nalazi. Da li će ona pronaći svoju sreću ili je njena sudbina da se podredi porodici koja bi se bez nje raspala?

Pored temeljnog prikaza likova iz porodice Šelbi, jednaka pažnja posvećena je i sporednim likovima. Najupečatljiviji od njih su svakako Tom Hardi u ulozi Alfija Solomonsa i Edrijen Brodi u ulozi Luke Čangrete. Njihova izvanredna gluma dala je zadatak reditelju da pronađe novog dostojnog neprijatelja porodice Šelbi.

If you pull that trigger, right, you pull that trigger for a fucking honorable reason. Like an honorable man, not like some fucking civilian that does not understand the wicked way of our world, mate. — Alfi Solomons

Izbor glumaca koji su maestralno odigrali svoje uloge, karakteristični kadrovi u kombinaciji sa genijalnim soundtrackom su razlog zašto se serija Peaky Blinders smatra jednom od najboljih TV serija snimljenih zadnjih nekoliko godina. Nova sezona nam donosi nove likove i novo okruženje za Birmingemsku bandu. Ostaje nam da vidimo kako će se izboriti sa novim pozicijama i novim okolnostima i da li su dovoljno iskvareni za vlast. Verujem da će nas nova sezona, što bi se žargonski reklo, oduvati.

JoLeave a Reply

Your email address will not be published.