Prekidi stvarnosti na crvenim konjima

Utonuli smo u najsvetliji dan, u muziku sfera koju nam komponuje jedan magičan bend. Muzika benda Kanda kodža i Nebojša je muzika najdubljeg zova prirode i nebeske harmonije na kojima letimo zajedno sa sjajnim instrumentalnim sekvencama benda i neponovljivim i jedinstvenim glasom Olivera Nektarijevića. U njihovoj muzici potpuno dolazi do izražaja ničeanska estetska paradigma, dihotomija dionizisko – apolonsko. Sklad, red i celovitost njihove muzike je ono što svakog slušaoca ostavlja duboko ispunjenim pozitivnim i plemenitim osećajem.

Oliver Nektarijevic

Sa druge strane, i ono dionizisko, kada subjekt u nekom sublimiranom transu gubi sebe i spaja se sa onim nesvesnim u sebi i univerzalnim inteligibilnim van njega, kada sloboda progovara kroz sopstveni krik, i tekako se sve to budi u čoveku dok sluša KKN. Oliverov glas iz najegzotičnijih amazonskih šuma, iz šamanskih prerija Mongolije, sa vrhova Tibeta praćen sa dvojcom virtouza na gitari Neškom i Jankom, sigurnim basom u rukama Boleta, i naravno bubnjarem Vladanom, koji veštinom kakvog čarobnjaka daje ritam svakoj svirci.

Na kraju, ovde se uopšte ne radi samo o muzici, već i nečemu mnogo većem. Radi se o pukotini one pojavne stvarnosti, kroz koju se pojavljuju metafizički talasi. U pitanju je metamorfoza duha u realitet višeg reda. Iskustvo koje prožima ceo totalitet bića, opravdanje postojanja i slavljenje onog apsoluta i celovitosti za kojim svi tragamo. Taj trenutak je trenutak svetlosti, koji obasjava nove horizonte, na čijim granicama nestaje subjekt u onom univerzalnom, opčinjen magijom ispunjenosti. Takva stanja nam nude jedinstveni doživljaj slušanja jednog od najboljih bendova na ovim prostorima.

Jer sve je stalo u rock ’n’ roll…

Šarl2 Responses

  1. nutela says:

    autore, verbalno ste vrlo pristrasni.

  2. Džabaletan says:

    Napisao sam onako kako ja to doživljavam, tako da nemam problem ni sa tim da mi se prebacuje “pristrasnost”. Ali to ne isključuje da sam izneo objektivan doživljaj njihove muzike koji se u punom smislu doživljava na njihovim koncertima. Mnogi se mogu prepoznati, odnosno prepoznati taj osećaj u sebi kada ovaj bend zasvira i povede sve one koji ih slušaju u novi svet magije. Naravno, svako ima pravo i na neki drugačiji doživljaj.
    Šarl

Leave a Reply

Your email address will not be published.