Ričard Klajn – Cigarete su uzvišene

Jedino se pušenjem ljudi razlikuju od drugih životinja. Nepoznati autor

Cigarete su uzvišeneDžabaletan vam preporučuje ovu uzvišenu knjigu zbog njene očigledne antimodernosti. Tematika ove knjige je direktno antipodna današnjim trendovima, cilj ove knjige je da predstavi uzvišenost cigarete. Posvećena je cigaretama tj. uživanju u njima (Bože me oprosti!). Kroz knjigu provejavaju nesavremena razmatranja jednog suptilnog hedoniste. Autor ove knjige, Ričard Klajn, piše filozofsku odu pušenju cigareta.

U današnjem svetu, gde cigareta predstavlja jedan više nego štetan simbol, čak i pomalo nepristojan predmet u rukama nemoralnih ljudi, ova drska knjiga predstavlja šamar svim puritancima, i poslednju odbranu slobode. Treba imati hrabrosti pisati o cigaretama na takav način na koji Klajn piše o njima.

Za autora cigarete nisu ni lepe, ni ružne one su uzvišene. Uzvišene su na kantovski način shvatanja uzvišenosti. Pušenje je jedno estetsko iskustvo, kom je imanentan jedan negativan momenat. Taj negativan momenat je prvo i najočiglednije prisutan u samom ukusu cigarete, u prvom dodiru sa cigaretom. Prvo iskustvo sa pušenjem, je gorčina u ukusu i neprijatan miris. Kasnije, uzvišenom praksom, cigareta i njen ukus i miris oplemenjuju sam duh pušača. Drugi, negativan momenat se nalazi u smrtnosti i prolaznosti koje nam nagoveštava svaki dim cigarete. Svaki uvučeni dim znači smrtnost ali zauzvrat dobijamo plemenitost duha koje obogaćuje naš život na novi način.

Privilegija koju ima pušač je manipulisanje vremenom. Kada pušimo imamo drugačiju sliku vremena, kao da ga usporavamo, dok nam cigareta gori u rukama. Imamo moć da usporimo vreme i da se predamo jednoj specifičnoj koncetraciji i uživanju.

Cigarete su uzvisene

Cigareta je verni prijatelj čoveka u svim ključnim situacijama. Kako onim lepim, kada slavimo život i ljubav, tako i u onim lošim, kada nam je smrt pred vratima, i tada cigareta predstavlja predmet kojim bar malo zaustavljamo ono neminovno.

U ovoj knizi možete naći šta su o cigaretama i pušenju pisali filozofi, pevali pesnici, uzdisali ljubavnici… Oda cigareti i njenom svetom dimu koji nas transcedira u drugo vreme, a ponekad i u drugi prostor lepo je oslikana u ovom delu. Kao što Klajn sam piše: U ovoj knjizi se cigareti pridaje izvesno filozofsko dostojanstvo, koje se izvodi iz toga što se ona smatra nekakvim simboličkim oruđem, i što joj se priznaju pesnička svojstva svetog ili erotskog objekta, snadbevenog magijskim odlikama i činima zavođennja, i okruženog tabuima i dahom opasnosti – ona je mejdan nedozvoljenog uživanja, put do transcendentnog i podtrek na represiju.

Na kraju i jedna pesma iz knjige po našem izboru.

Moja cigareto! Amajlijo

Što činima goniš nemir i bol,

Čarobna palice koja dočaravaš

Budućnost daleku od današnjeg dana,

Kao ljubavna želja vatrena ti kruna

Tako se lako sa sumrakom meša;

I ah! Čini mi se da snovi pesnika

U kolutovima tvog se dima dižu.

Čarls F. Lamis

 

Obavezno uzmite da pročitate ovo knjigu… i naravno, ne zaboravite da zapalite cigaretu!

 

 

Enfant TerribleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *