Roma

Novi film reditelja Alfonsa Kuarona je film Roma. Američki reditelj meksičkog porekla inspiraciju je pronašao u samom sebi. I sam je rekao da je ovaj film želeo da snimi od prvog trenutka kada je započeo rediteljski posao. Opisujući svoj život u Meksiku on nam priča o običnim ljudima i njihovoj svakodnevici.  

Roma

Radnja ovog sjajnog ostvarenja smeštena je u Meksiko Siti sedamdeseih godina prošlog veka. Prati život jedne dobrostojeće porodice i njihovu služavku Kleo. U njihovoj svakodnevici Kleo je neophodna, ona predstavlja sve ono što ovu porodicu drži na okupu. Bez nje bi već klimavi odnosi postali još nestabilniji. A gde je njen život u svemu tome? Ona živi život ljudi za koje radi. Iako je prilično mlada, svaki njen pokušaj da se ostvari propada. Ona shvata da neće biti majka, da neće imati svoju samostalnost i porodicu. Zbog svega toga ona duboko pati, ali se i miri sa svojom sudbinom. Depersonalizovana ostaje ono što je za nju i predodređeno da živi tuđi život i odgaja tuđu decu.

Pored portreta Kleo u filmu je uporedo prikazan i život njene gazdarice Sofije. Ostvarena u smislu porodice, ova žena duboko pati zbog zapostavljanja od strane svog muža. Njena priča i priča njene služavke se u jednom trenutku prepliću u smislu tragedije koja im se dešava svakoj posebno. To ih još više vezuje, Kleo za porodicu, porodicu za Kleo. Pitanje je samo ko u toj priči dobija, odnosno da li je to dobitna situacija za obe strane.

Roma

Foto: Carlos Somonte

Film je snimljen u crno beloj tehnici, a takav način snimanja još više doprinosi da podseti na stare dane kada je film zaista predstavljao vrhunsku umetnost. Ovaj film je pre svega umetnički, sa predivnom fotografijom. Svaki kadar predstavlja pravo umetničko delo. Ako i ne volite drame, spore filmove u kojima nema velikog preokreta i iznenađenja, verujem da ćete uživati u dva sata prave umetnosti.

Nažalost, ovo remek delo reditelja Kuarona neće biti prikazano u bioskopima. Film je producirala internet platforma Netflix, pa zbog toga nije bio u konkurenciji za filmski fetival u Kanu. Velika šteta jer je film baš za gledanje na velikom platnu. Dobio je nagrade na svakom festivalu na kome je prikazan, i ovo je jedna od retkih situacija da je potpuno zasluženo da jedno ostvarenje ovako dominantno pokupi sve važne nagrade u jednoj godini. Nadam se da Oskar neće omanuti ove godine. Bila bi velika šteta, ne za reditelja već za samu filmsku umetnost.

 

Jo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *