San Quentin Tarantino

Davne 1852. godine, u junu mesecu, otvoren je najstariji zatvor u Americi, San Quentin. Sto jedanaest godina kasnije u Noksvilu (Tenesi, SAD), Toni Tarantino se napio i pevao šansone do zore, dobio je sina. Kao muzičar amater, odlučio je da mu da ime Kventin, da li zbog pesme San Quentin ili je prosto očekivao da će sin provesti veći deo svog života u istoimenom zatvoru. Možda i zato što je majka našeg junaka, Koni, imala indijanske krvi, pa je očekivao već viđeni scenario.

Međutim, Toni, mali je objasnio neke stvari, obeležio generacije i postao sastavni deo naših života. Posle Petparačkih priča, majonez više nije isti. Jeste da nisam stavljao na kroasan, ali royale with cheese je pobedio.

Kao i svaki buntovnik, Kventin je rano napustio školu, sa svega šesnaest godina, i počeo da se bavi glumom. Put ga je skromno odveo do Kalifornije, gde se sa svojih dvadeset i dve godine zaposlio u video arhivi Menhetn bič. Pošto je imao uvid u ogroman materija, Kventin se pre svega filmski obrazovao. Nikada nije krio da je ljubitelj starih filmova i da su oni uticali na njegovo stvaranje. U čuvenom filmu Ulični psi, likovima je davao imena po uzoru na detektivski film iz sedamdesetih godina gde su se akteri takođe zvali Mr. White, Mr. Orange itd… Radnja filma nije ista, radi se o grupi koja je otela voz u Njojorku, ali nesumljiv je uticaj na njega.

Kao genijalac, Kventin je u svojim filmovima stvorio marke cigareta Red Apple i hamburgere Big Kahuna, koji su poručivani u Petparačkim pričama, Četiri sobe, Ubiti Bila i ostalim njegovim ostvarenjima. Dijalozi i replike iz filmova su takođe nešto što će se prepričavati još dugi niz godina. Tako će zauvek ostati upamćeno Tarantinovo objašnjenje Sicilijanaca.

Muzika koja ide kroz Tarantinove filmove je prosto epska. Koliko sam samo puta kucao soundtracke iz njegovih filmova na youtube-u… Da radi kao disk-džokej, verovatno bi bio jednako uspešan kao i režiser. Fanastičan izbor muzike, koja scene u filmovima čini još jačim i uticajnijim na gledaoce, ukazuje na lucidnost.

Glumce, takođe, bira fantastično. U stilu velikih režisera poput Hičkoka, retko menja svoje glavne glumce. Jednostavno, nema potrebu da odustaje od takvih likova, tako da se pojedini akteri pojavljuju u različitim ostvarenjima ovog Indijanca. Tako je i čuvenog doktora Šulca, iz filma Đangova osveta, pronašao kao glumca TV serija u Austriji. Tipujem da je bio na turneji AC/DC-a, razvalio se kao i svaki normalni slušalac, probudio se u hotelu odran (što bi se reklo) i sa osmehom pustio TV, kad tamo Šulc batice. Odmah stiže inspiracija:  Nemac + pivo + vestern = Samjuel Džekson. Šta je bilo dalje znamo i sami.

Izvori iz Holivuda su mi javili da Kventin uveliko završava film o Čarlsu Mensonu, čuli su da glume Bred Pit i Leo (nije lav, već Dikaprio), tako da očekujemo vrlo realan i umeren film ovog čoveka. Kada sam ih upitao da li je to sve, pošto je najavio da neće više snimati filmove, kažu da nije. Ludak se sprema da snimi SF horor, svi počeli da snimaju pa je i Kventin poludeo. Možda zato što se viđao sa Mensonom, pre nego što je ovaj umro, ali on je rešio da nam pokaže kako se snima naučna fantastika.

Naljutićete se ukoliko vam ne budem rekao šta čovek voli, pa on voli stopala. Kaže da stopala obožava, znaju za to i Selma Hajek i Uma Turman. Mrzi pacove. Kada vidi pacova odmah beži kući, da dodiruje stopala. Da nije snimao filmove bio bi masovni ubica, što je logično s obzirom kakvo ime su mu dali. Takođe, možemo pomenuti da u većini svojih filmova, kada u njima glumi, obično se digne u vazduh ili ga pak pojedu vampire (kao što ga je pojela Selma Hajek, baš mi ga je žao).

Nadam se da će brat Kventin, jednog dana, pročitati scenario majke naše Srbije, pa neka poslednji film bude o nama. Mislim da može da dobije Oskar i Zlatni globus posle toga. Od nas će dobiti prase, rakiju i nešto zeleniša, da smota u sarmu.

 

Džangrizalo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *