Serija „Dark” – Tinejdž kriminalistika

„Dark” je nemačka serija koja se može gledati, ali će vas dovoditi do ludila glupavim šablonima, koji se pojavljuju kao u najjadnijim holivudskim ostvarenjima. Ukoliko vas izluđuju situacije poput ove – da usred opšte policijske potrage inspektor sam, odvojen od mnogobrojnih uniformisanih kolega, zalazi u neizvesnu i opasnu situaciju, izlaže sebe nepotrebnoj opasnosti – sigurno ćete pomisliti „Bože, šta mi je ovo trebalo“. Uprkos tim, sada već standardnim, slabostima nekih potencijalno dobrih filmova ili serija, „Dark“ poseduje neophodnu dozu tenzije, mistike, i kod gledaoca budi nužan nivo adrenalina, koji je neophodan kako bi se posmatrač „navukao“ na proizvod.

Ovaj tekst je, u suštini, nastao kao odgovor na komentare i tekstove koje sam pronašao, u kojima se ova serija karakteriše kao najbolja serija svih vremena, kao serija koja poseduje sve elemente jednog umetničkog remek-dela. Zbog ličnog neslaganja sa ovakvim komentarima, bio sam prinuđen da sastavim nekoliko redova. Prosto rečeno, nakon što sam odgledao seriju „Dark“, nisam ni pomislio da je obradim kroz pisanu reč, a još manje da je preporučim čitaocima Džabaletana, pre svega zbog nivoa kvaliteta koji se trudimo da održimo na našem sajtu. Ocena 8.7 na popularnoj internet stranici IMDB sigurno nije merodavna, iako se slažem da, okvirno, uz pomoć ovog sajta, čovek može da proceni da li nešto vredi ili ne vredi pogledati. Takođe, činjenica je da novije serije, a naročito filmovi koji su visoko kotirani na IMDB-u, ne opravdavaju svoju „cenu“. Verujem da je to, pre svega, zbog nove generacije gledalaca, koji još uvek nisu pogledali stare filmske klasike na osnovu kojih bi mogli da izgrade ukus i, svakako, stav prema sedmoj umetnosti.

„Dark“ je mistična krimi drama koja prožima živote stanovnika jednog malog mesta u Nemačkoj. Protagonisti su različitih starosnih kategorija – od tinejdžera do seniora, a čini se kao da je ovaj produkt namenjen baš adolescentima u izlaznim godinama. Gledajući, čak mi se kroz misli provukla i nova knjiga Marka Vidojkovića „E baš vam hvala“, jer se i u seriji pojavljuju međuvremenski i međudimenzionalni portali kroz koje glavni junaci prolaze u potrazi za istinama i konačnim razdvajanjem prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ne mogu vam reći: „Nemojte pogledati ovu seriju“, ali vam je svakako ne mogu preporučiti. Ukoliko vas iole nagriza znatiželja, dozvolite sebi luksuz da odvojite dragoceno vreme svog života za ovakvo „čudo“, a nakon toga ćete biti u prilici da uradite ono što je uvek najispravnije – da donesete svoj sud o nekoj stvari na osnovu činjenica i iskustva, u ovom slučaju, gledalačkog.  

ATaK

Leave a Reply

Your email address will not be published.