Serija “Escape at Dannemora”

Da li ste ljubitelj serija sa gomilom nepotrebnih sezona koje neminovno i sasvim prirodno ne mogu istrajati kvalitetom? Ili pak volite više formu mini serije koja vas zavoza tek toliko da potraje duže od filma, a da ne udavi iščekivanjem datuma izlaska nove sezone? E ovoga puta predstavljam seriju Escape at Dannemora čiju režiju potpisuje ni manje ni više nego Ben Stiler?! Da, dobro ste pročitali.

Escape at Dannemora

Sjajno napisana i režirana priča o bekstvu dva robijaša koje su fantastično odigrali one and only Benicio Del Toro i Paul Dano, mladi njujorški glumac koji je već ostavio svoj darovit pečat sa nekoliko zapaženih uloga u ostvarenjima poput There will be blood, 12 Years a Slave, Prisoners… Ovom dvojcu mora se pridodati neverovatna Patricia Arquette koju, moram priznati, nisam prepoznao ni na sekund. Ova lepotica je toliko promenila lični opis da je to prilično zapanjujuće. Za one kojima imena ništa ne znače, a sa žaljenjem konstatujem da sam jedan od tih, Patricia je imala takođe sjajne filmove u svojoj karijeri, a pre svega mislim na True Romance, Lost Highway ili Boyhood. Oskarovka je za ulogu Tili u ovoj seriji i više nego zasluženo osvojila nagradu Zlatni Globus.  Takođe, primetićete još nekoliko dobro poznatih lica, ali sada bih se na trenutak osvrnuo na režisera.

Escape at Dannemora

Wow! Toliko neočekivano da i dok teku ovi redovi i dalje ne verujem kako o Ben Stileru pišem u superlativu. Sjajan posao je odradio i čini se da, ukoliko nastavi na ovom tragu, može napraviti daleko bolju karijeru kroz režiju nego što je to uspevao kao srednje žalosni američki komičar. Ne vređam i nisam maliciozan, ali kvalitet filmova u kojima se pojavljivao može se prokomentarisati rečju negledljivo. U svakom slučaju, uloga režisera sjajno mu je legla. Pronašao je sjajan balans između uzbudljivih kadrova, odabira glumačke ekipe i soundtracka koji je sa namerom odabran da bude čudnovato retro smešan i pop glup, sa retkim upadom Casha i Dylana. Nakon ovako prijatnog iznenađenja moram priznati da sam prilično znatiželjan, da ne kažem uzbuđen, čime će nas to Stiler u budućnosti, nadam se ponovo prijatno, iznenaditi.

Escape at Dannemora

Oko same radnje ne bih mnogo otkrivao, ali definitivno je ovo serija koju morate imati na vašoj watchlisti. Jedna od zaposlenih u zatvorskoj jedinici, tačnije u zatvorskoj krojačnici, upada u ljubavni trougao sa dvojicom zatvorenika koji manipulišu njenim emocijama, požudama i fantazijama čime ostvaruju plan bekstva. Te seksualne seanse prožete potpuno nadrealnim scenama i dijalozima sa pomenutom muzikom probudiće vam nezgodan osećaj neverice i morbidnosti koji vas najblaže rečeno zbunjuje. Ukratko, serija je uzbudljiva, intrigantna jer je između ostalog bazirana na istinitoj priči. Zbog formata kakav ima, zaista se ne mogu uočiti ti prazni minuti koji se serijama obično zameraju, a zbog toga je red da još jednom pohvalim Stilera. Bože dragi, sjajan posao je odradio.

Siguran sam, nećete se pokajati ukoliko i ovoga puta poslušate preporuku sa ove stranice. Escape at Dannemora jedan je od onih naslova koji mirne duše mogu preporučiti da zaista vredi utrošenog vremena, jer vreme je jedino što zaista nemamo i nemam nameru da trošim ni svoje, a ni vaše vreme osrednjim sadržajem.

 

 

 

ATaK       

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *