Singer: Kal – Pad jednog čoveka

Isak Baševis Singer se proslavio pišući kratke priče. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Pisao je na jidišu. Sve knjige koje je napisao bile su o njegovom životu. One predstavljaju njegovo putovanje od Poljske do Amerike, u koju je emigrirao 1937. godine, suočen sa nacizmom i Hitlerom. Singer je jednostavno bio majstor proze, a njegov poslednji roman Kal predstavlja jednu od najmračnijih priča koju je napisao.

Separation, 1896 by Edvard Munch

Edvard Munch, Separation (1896)

Junak ovog romana je Maks Barabender. On je veći deo svog života proveo u Južnoj Americi. Kao poljski emigrant uspreo je da u obećanoj zemlji, preko okeana, stekne prilično bogatstvo. U svoj rodni grad, Varšavu, vraća se posle putovanja Evropom.  Za sobom, u Argentini, ostavlja ženu koja duševno oboljeva posle smrti  njihovog sina. Sam razlog za putovanje Maksa Barabendera je nesposobnost da se suoči sa smrću sina, kao i nemogućnost da voljenoj ženi pomogne. Ona je skrhana bolom zbog gubitka i u potpunosti odbacuje našeg junaka. Svoje utočište on traži u bežanju, i tako dolazi u grad iz koga je kao mladić pobegao. 

Illustration of naked man suffering from trauma.

Illustration of naked man suffering from trauma.

Šetajući ulicama Varšave, Maks se vraća u svoju prošlost, seća se starih ulica, mirisa i života koji je davno živeo. Tada sitni lopov i prestupnik, sada gospodin sa šeširom u letnjem odelu, pokušava da nađe utočište među svojim narodom. Iz blata u kome je živeo on se vraća kao gospodin čovek i pokušava da pokaže da je ta njegova promena potpuna. Da je iz lopova izrastao u ozbiljnog biznismena, barem što se spoljašnjosti tiče. Ono čega je on svestan jeste da se suštinski osim toga što se obogatio ništa nije promenilo u njemu samom. Taj kal koji ga od detinjstva prati i koji je u njemu, po povratku u Varšavu u potpunosti je izašao na površinu. Činjenica da ga je odbacila voljena žena u njemu gasi seksulnu želju. Želeći da se od toga izleči on pokušava da zavede svaku ženu koju sretne. A što je ta misija teža u njemu želja za seksualnim činom raste. Ono što koči sam čin je praznina koja je u Maksu ostala kada je izgubio sve za šta je mario. Ona se popunjava sporadično samim činom zavođenja, ali kada je cilj ispunjen naš junak je ponovo prazan, nesnađen, na momente šizofren. On je lutalica koja svoj mir ne može da nađe. 

U momentima ludila koji ga obuzmu, kada se učini da bi neka druga žena mogla da ga spasi od njega samog, Maks pomišlja da je njegova sudbina rešena, da će biti srećan sa nekom ženskom osobom. U tim trenucima on zaista postaje taj kal, koji obećava, moli, obanjuje i misli  da je sposoban za dublji odnos. Svojim ponašanjem on navodi devojke, žene, prostitutke da se zaljube u njega, da mu veruju. On sam veruje da je moguće i da je sposoban da bude srećan. Ta obmana je deo njegove egzistencijalne krize. Međutim, vrlo brzo u njemu se sve menja. Postaje nesiguran, paranoičan, željan da sa svim vezama završi i da pobegne bilo gde. On mrzi sebe zbog laži koje izgovara. Ta dva dela njegove ličnosti se konstantno smenjuju, pa odaje utisak da on suštinski sve veze stvara i započinje kako bi sebe zadovljio. Žene koje zavodi on koristi da popuni prazninu koju u sebi nosi. Tada ne razmišlja o posledicama koje prate njegova dela. On na neki način obmanjuje i sam sebe, a ta obmana ga na kraju košta slobode. U jednom od trenutaka rastrojenosti  slučajno pištoljem ranjava jednu od žena koju je zaveo. Tragični junak Maks Barabender završava u zatvoru, fizički lišen slobode. 

Sudbina je vrlo važan faktor koji prati glavnog lika u delu Kal. Činjenica je da je kao mladić pobegao iz Varšave zbog svojih prestupa, a da po povratku u rodni grad završava u zatvoru. Kao da je zaokružio životni krug. Ono od čega je bežao na kraju ga je stiglo na istom mestu. Čini se da od sebe samog i svoje prirode nekako i nije mogao da pobegne. Ostaje pitanje da li je možda to i on sam nesvesno priželjkivao? 

Roman Kal je objavljen 1991. godine. Iste godine I. B. Singer je napustio ovaj svet.  

 

Jovana ĐukanovićLeave a Reply

Your email address will not be published.