Srđan Valjarević: Komo

Najpoznatiji roman Srđana Valjarevića, Komo, već je stekao kultni status na našoj književnoj sceni. Priča prati mladog pisca koji je dobio stipendiju Rokfeler fondacije, da na određeno vreme posetiNajpoznatiji roman Srđana Valjarevića, Komo, već je stekao kultni status na našoj književnoj sceni. Priča prati mladog pisca koji je dobio stipendiju Rokfeler fondacije, da na određeno vreme poseti vilu kod jezero Komo u Italiji, u cilju pisanja novog romana.

Mladi pisac nema nameru da piše nikakav roman, već želi samo da uživa u danima provedenim na ovom prelepom mestu. Šetajući po prirodi i družeći se sa meštanima on se prepušta elegičnom uživanju svemu što ga okružuje. To okruženje ga inspiriše, ali ne na pisanje već na dodatno prepuštanje čarima odmora koje pruža ovakvo mesto.

Svakodnevno ispijajući dobra vina i svoje omiljeno piće, irski viski Jameson mladi pisac uživa u dokolici družeći se sa konobarima i pojedinim gostima vile. Lagane i uglavnom besciljne šetnje van vile, koje dodatno obogaćuje sa slikovitom komunikacijom sa lepom devojkom iz okolnog bara i druženjem sa pitoresknim meštanima, čine svu njegovu svakodnevicu.

Roman je pisan jednostavnim stilom, kao da je u pitanju dnevnik jednog odmora. Nepretenciozan stil čini ovu priču bliskom i emotivnom na momente. Pobuna i obračunavanje sa nametnutim vrednostima se više osećaju između redova nego što je to vidljivo u prvom planu. Ovo je možda i najveća prednost ovog romana, ovaj nenametljiv stil koji mnogo govori a još više isijava emocijom.

Jezero Komo

Ovaj roman ima i terapeutsko dejstvo. Poručuje da je najbolje živeti u sadašnjosti i da na neke stvari koje ne zavise od nas ni ne možemo da utičemo. I da se takvim stvarima ne opterećujemo već da se prepustimo trenutku i da i njemu nađemo Lepotu koja nas održava.

EnfanTTerribleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *