„Tarot Funk “ – Debi album sastava nemanja

Sastav nemanja, čiji je idejni tvorac pulski muzički umetnik Luka Šipetić, objavio je album Tarot Funk.

nemanja

Foto: Lucija Sever

Tarot Funk je Šipetić snimao sam, producirao i miksovao u kućici nedaleko od Pule u januaru 2019. Album predstavlja svojevrsni hommage zvuku Thai funka, Afro-funka, anatolijskog (turskog) rocka sedamdesetih i kambodžanskog psych rocka šezdesetih. Specifičnost albuma je ta da su pesme pisane za posebno odabrane Tarot karte, čija simbolika, zajedno s muzikom stvara narativnu celinu koju je potrebdno da slušalac sam otkrije.

Osim Šipetića nemanju čine Matej Perić (bubanj), Karlo Lugarić (perkusije) Laura Matijašević (bass), Leo Beslać (organ,synth) i Luka Šipetić (gitara). Vizualni deo nemanje upotpunjuje Branimir Štivić (Ḍĭe Zoone) čije projekcije nastaju live; tokom samog nastupa benda.

Album je do sada predstavljen javnosti na radijskim emisijama posvečenim world i psihodeličnoj muzici u SAD-u, Kanadi, Turskoj, Kipru, Japanu, Brazilu, Meksiku, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji ,Italiji, Australiji i Španiji, a našao se i uključen u epizodi Bandcamp Weekly koja na homepageu Bandcampa promoviše nove muzičke nade.

Koncertno aktivan od aprila 2019. nemanja je za kratko vreme prohujao po festivalima na obali poput Indirekta, Tam-Tam i Velvet festivala, a  već su nastupali i uz bendove poput Algires i Kikagaku Moyo. Prošle jeseni su rasprodali nekoliko koncerata, a najavljuju niz svirki po regionu.

Tarot Funk je proglašen među desetak najboljih albuma godine od strane uglednih muzičkih publikacija i kritičara sa Balkana. Album je upravo objavljen na svim digitalnim platformama pod etiketom Ammonite Records, koja pored digitalnog izdanja u februaru 2020. godine objavljuje album i na gramofonskoj ploči.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.