Teona Strugar Mitevska i Elma Tataragić predstavile film ,,Kada dan nije imao ime“

Gosti 23. Festivala autorskog filma, rediteljka Teona Strugar Mitevska, scenaristkinja Elma Tataragić, kao i dva mlada glumca Hanis Bagašov i Ivan Vrtev, na današnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine Beograda predstavili su makedonski film ,,Kada dan nije imao ime’’.

Na konferenciji je bilo o reči o nasilju, kao temi filma, koje je prisutno kako u Makedoniji, tako i na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Ono čemu smo konstantno izloženi kao ljudi je nasilje. Nasilje koje se podrazumeva, nažalost. Kako starimo to nasilje ne nestaje samo se javlja u novim oblicima,“ izjavila je rediteljka.

Film je inspirisan istinitim događajem – ubistvom četiri tinejdžera, koje je duboko pogodilo makedonsko društvo, a njihova životna priča konačno dobija šansu da bude ispričana do samog kraja.

Glumci su izjavili da im je bilo lako da se srode sa svojim ulogama, jer su u neku ruku one izraz realnog stanja u društvu, koje je „tipično balkansko, mačoističko“.

To nije bio svestan postupak. Mi nismo imale ideju da pišemo iz perspektive mladih muškaraca koji govore o društvu muškaraca kakvo je naše, ali htele smo da govorimo o tom izuzetno tragičnom događaju, koji je samim tim vrlo pogodan za dramatizaciju, a s druge strane izmanipulisan od strane politike i medija,“ dodala je scenaristkinja Tataragić.

Između ostalog, autorke ovog filma, ističu da je razdvajanje kulture i politike ključno za uspeh kinematografije.

Film ,,Kada dan nije imao ime“ prikazan je na Berlinskom filmskom festivalu, u okviru programa Panorama, a domaća publika ima priliku da ga pogleda na Festivalu autorskog filma, u okviru Glavnog takmičarskog programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.