Tomas De Kvinsi – Ispovest jednog uživaoca opijuma

Knjigu je napisao čuveni engleski pisac i kritičar Tomas De Kvinsi 1821. godine. U njoj je objavio svoja iskustva sa konzumiranjem opijuma. Ova knjiga na neki način predstavlja autobiografiju čija je glavna tema, magična biljka – opijum. Ovo delo predstavlja jedan od bisera engleske književnosti devetnaestog veka. Bodler je inače bio oduševljen ovom knjigom, što i ne čudi mnogo ako su nam poznate navike tog pesnika pariskog splina. De Kvinsija je smatrao bratom po opijumu.

Ono što ovu knjigu čini privlačnom, na kraju krajeva, nije ni samo konzumiranje droge. Vrednost ovog dela krije se u odličnom stilu kojim je pisana i mestimičnim filozofskim refleksijama. De Kvinsi često vrlo analitično iznosi stavove u vezi sa raznim temama.

Što se tiče samog konzumiranja opijuma tu su iznesene i prednosti i mane takve upotrebe. U pitanju su pre svega fiziološke prednosti i nedostaci, a moralna analiza se vrši samo po utilitarističkom ključu. Što govori i o samom De Kvinsijevom stavu prema opijumu, za njega on ima isključivo hedonističku relevantnost.

Reči samog De Kvinsija: „Ukratko, da sve izrazim u nekoliko reči, čovek koji je pijan ili naginje pijanstvu jeste, i oseća da jeste, u stanju u kome se vrhovna prevlast daje čisto ljudskom, a veoma često i životinjskom delu njegove prirode; ali uživalac opijuma (ja govorim o onome koji ne pati od neke bolesti ili drugih posrednih posledica uzimanja opijuma) oseća da u njemu neprikosnoveno vlada božanski deo njegove prirode; to jest, on oseća da se njegova moralna osećanja nalaze u stanju najsavršenije vedrine i da je sve zaodenuto velikom svetlošću veličanstvenog duha.“

Malo opijuma svakako prija uz hladne decembarske noći. Ako ne opijum, onda bar lepa književnost koja je na granici esejističke  filozofkse proze i poetskog izraza. A ima li bolje droge od dobre književnosti?!

Uživajte u hladnim zimskim noćima i opojnom dimu iz ove knjige.

 

Šarl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *