Dobri Isak: Tu u uglu

Sjajan, a uglavnom zapostavljen bend - Dobri Isak.

U određenim krugovima ljubitelja novog talasa, darkvejva, panka, pa i u neogotičarskim krugovima, ovaj bend ima kultni status. Da ne pominjem ljubetilje Joy Divisiona, za koje Dobri Isak predstavlja pandan i srpsku verziju tog poznatog benda. Na kraju krajeva, frontmen ove grupe Predrag Cvetičanin je i preveo pesme grupe Joy Division na srpski još 1988. godine. Objavio ih je u svojoj knjizi Svetla u podrumu duše.

Bend Dobri Isak

Bend je nastao u Nišu krajem 1983. godine i postojao do 1986. godine. Te godine su i izdali jedini album koji nosi naziv Mi plačemo iza tamnih naočara. Uticaj ovog benda u alternativnim krugovima je ogroman. I dan danas, međutim, postoje ljudi koji slušaju dobru muziku ali nisu još čuli za Dobri Isak. Eto prilike za one koji još nisu čuli ovaj bend a čitaju ovaj tekst da to učine. U svakom slučaju, Dobri Isak je nešto što najbolje reprezentuje ono što je bilo kvalitetno i originalno kod nas u muzici ’80-tih godina. Naravno, njihova muzika kao što smo i naglasili, aktuelna je i danas.

Puno sam hodao niz hladne ulice i nisam video ništa sem gomile.
Nikad ne reci mi, da su nas slomili i da smo nesrećni, da ćemo umreti.

Stihovi jednako aktuelni kao i muzika. Melodije depresije, tonovi iščekujućeg ludila i sve to prožeto mračnim patosom postojanja. Sve to je Dobri Isak uspeo ubedljivo da spoji sa jednostavim i mračnim tekstovima.

Zanimljiv je i naziv ovog benda. Pravu simboliku imena znaju bivši članovi benda. Ali ja ne mogu a da ne pomislim na biblijsku simboliku, i da iz tog ugla tumačim naziv. Samim tim, kontrast samog imena i muzike koju je bend izvodio postaje još interesantniji i kontraverzniji. Isak na hebrejskom znači smejaće se. Isak je bio sin Avramov, koga je Avram po volji božijoj pokušao da žrtvuje, ali ga je Bog u poslednjem času sprečio. Kasnije se oženio Rebekom i imao dva sina Jakova i Isava. Isak je živeo lepo i srećno i postao je jedan od jevrejskih patrijarha.

Zašto su članovi benda sa takvim muzičkim senzibilitetom dali ime bendu Dobri Isak? Možda upravo zbog neke vrste ironije koju simboliše taj optimistični naziv, u rečima dobri i smejaće se. U njihovoj muzici svega ima osim optimizma. I smeha. Osim ako nije ludački smeh devojaka koji sede u uglu i igraju se sa nožem i momaka koji plaču iza tamnih naočara.

Ovaj tekst završavam stihovima iz moje omiljene pesme Dobrog Isaka, Tu u uglu.

Tu u uglu
s tvojom senkom prema zidu
tu u uglu
svi smo srećni kad si tu
Strašno se bojim
da ne izgubiš kontrolu
jer pre nego što padne mrak
svi su već u tvojoj glavi
Otvori vrata
udahni maglu mojih snova
otvori vrata
tišina dugo odzvanja
Staklene oči
koliko mnogo godina
hladno leto prolazi
smeje se u mome oku.

Šarl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *