Veče posvećeno Tomasu Ligotiju

Sinoć je održano veče posvećeno Tomasu Ligotiju, jednom od najboljih živih pisaca horora. Predavanje je održao Dejan Ognjenović, u Ljubimcu. On je istakao egzistencijalni pesimizam i nihilizam kao karakteristike Ligotijevog dela. Ligoti je u tom smislu našao inspiraciju u evropskoj fantastici ranog dvadesetog veka, pogotovo u srednjeevropskim piscima kakvi su Bruno Šulc i Franc Kafka. Zbog toga književna tradicija na kojoj ovaj pisac zasniva svoju estetiku je jasno antistivenkingovska. Dakle, lišena šablonske radnje i uobičajenih likova koje srećemo u ovoj osiromašenoj realnosti. Ligotijeve priče su priče ugođaja koje stavljaju fokus na atmosferu. To nisu priče zasnovane na samoj radnji, već na ambijentu. Kako je istakao Dejan Ognjenović Ligotijeve priče možemo opisati kao transkripte snova, gde sam smisao nije tako očigledan i gde se teško postavlja granica između realnosti i onostranosti.

Tomas je imao redovni posao i redovna primanja, pa zbog toga nije morao svoje književno delo da prilagođava publici, odnosno njegova egzistencija nije zavisila od količine prodatih knjiga. Tako je bio u prilici da u potpunosti ostvari svoju umetničku nezavisnost.

Bez obzira na mračni patos njegovih priča čitanje njegovih dela nam može doneti i utehu, kako je to Ognjenović istakao, u smislu saučestvovanja. Kao kada pronađete sličan patos koji prožima vaše biće i u nekom drugom. To vas može okrepiti da lakše prihvatite stvarnost, ili da se borite u ovakvom svetu.

Ligoti je doživeo kratkotrajnu popularnost preko serije True Detective, kada je lik koga tumači Metju Mekonahi koristio delove iz Ligotijevog dela The Conspiracy Against the Human Race. Međutim, veću popularnost Ligotijeva dela bi doživela ako bi se napravila neka serija ili film, koji će direktno i u potpunosti biti inspirisani njegovim delom.

Ognjenović nam je najavio da će Orfelin najverovatnije izdati još tri preostale Ligotijeve zbirke priča  u bliskoj budućnosti. Sa nestrpljenjem ih očekujemo.

Šarl

Leave a Reply

Your email address will not be published.