Aleksa Nedić (Vizelj): Svako vreme je vreme rokenrola

Beogradski alternativni bend Vizelj osnovan je još početkom 2013. godine. Sadašnji članovi benda su Aleksa Nedić (bas gitara i vokal), Veljko Milinković (gitara i vokal) i Jelisaveta Todorov (bubanj). Zbog svog prepoznatljivog zvuka i neverovatne energije nalaze se pri samom vrhu nove rokenrol scene. Kritičari njihovu muziku nazivaju transcedentni rokenrol i ona predstavlja mešavinu različitih žanrova – od panka pa sve do bluza.

Iako su mlad bend, do sada su objavili album Naj bolji (2016) i dva EP izdanja, održali veliki broj koncerata po Srbiji i regionu i uspešnu turneju po Velikoj Britaniji. Ove godine je izašao singl Glava u betonu u okviru Hali Gali kompilacije i već rade na novom albumu. Između ostalog, sa Aleksom smo razgovarali o tome šta nam to novo spremaju i gde možemo da ih čujemo u narednom periodu…

Vizelj

Foto: printscreen youtube/Hali Gali

Sa kojih pet reči bi opisao bend Vizelj?

Vatreno, senzualno, nadrealno, prelepo.

Postojite već skoro 7 godina, verujem da je za to vreme bend imao svoje uspone i padove. Šta je ono što vas motiviše da idete napred?

Mi živimo danas za sutra. Kad bismo brojali uspone i padove ne bismo išli napred. Nešto kad se desi dobro ili loše, desilo se i idemo dalje.

Teško je žanrovski definisati vašu muziku, u najširem smislu vi ste alternativni rok bend. Možeš li da nam opišeš proces stvaranje vaše

Od skoro smo investirali u jako bitnu stvar, u kompjuter. I sad pravimo muziku preko tog kompjutera. Kako će nam zvučati pesme ubuduće pojma nemamo. Biće muzike sigurno.

Izjavio si da vam je turneja po Velikoj Britaniji donela veću medijsku pažnju kod nas. Ali u kom trenutku si osetio da ste zaista kliknuli sa domaćom publikom? Da li bi neki nastup možda posebno izdvojio?

Svaki nasutup posle Velike Britanije je bio neverovatan. Dokazali smo publici da nismo stali i da vredimo još više. Hvala publici na tome što su nas dogurali do Britanije.

Vizelj_Beer Fest

Kada govorimo o rokenrolu u Srbiji, uvek se nekako vraćamo u prošlost i prisećamo novog talasa. Međutim, nova srpska scena je bogata mladim i pre svega kvalitetnim bendovima, iako danas generalno nije vreme rokenrola. Šta misliš, da li će uspeti da istraju u svojim idejama i ostave trag na domaćoj rokenrol sceni?

Svako vreme je vreme rokenrola, na ovaj ili onaj način. Uspeće onaj koji radi. Onaj koji ne radi neće. Trag je svakako ostavljen.

Da li može da se živi od rokenrola?

Ne može još uvek.

Postoji li dovoljno alternativnih mesta gde se može čuti nešto novo i drugačije? 

Ne postoji dovoljno mesta u Beogradu. Cetinjska, Dragstor i Knap su klubovi koje bi izdvojio ako neko hoće nešto novo da čuje. Ovim putem pozivamo sve ljude koji žele da prave klub ili festival da urade to. Od nas imate punu podršku.

Nedavno je izašla Hali Gali kompilacija koja predstavlja izaraz jedne nove generacije. S obzirom da si jedan od organizatora tog projekta, na osnovu kojih kriterijuma je napravljen izbor bendova koji će se naći na toj kompilaciji?

To su najaktuelniji bendovi mlade beogradske r’n’r scene. To su najbolji beogradski bendovi danas.

Vizelj

Na Hali Gali kompilaciji se našla i vaša pesma Glava u betonu. Da li nas uskoro očekuje još nešto novo od Vizelja, možda novi album?

Glava u betonu najavljuje novi period Vizelja. Album će biti u 2020.

Gde publika može da vas čuje u narednom periodu?

  • 13. Decembar Gornji Milanovac u Ljubitelju s grupom Larska
  • 14. Decembar u Kruševcu u Grizliju
  • 27. Decembar u Zrenjaninu u Indigo Artu sa Mr. Fuzzom
  • 28. Decembar pozivamo sve klubove da nas zovu da sviramo
  • 29. Decembar u Požarevcu u KB-u sa lokalnom podrškom

Za kraj, tri pitanja koja uvek postavljamo našim sagovornicima…

Postoje li neka književna dela iz kojih crpiš inspiraciju ili pisac kome se uvek vraćaš?

Selindžeru.

Koji su ti favoriti iz sveta filma?

Linč, Rodrigez i Spajk Džouns.

Da li bi izdvojio neke muzičare koji su posebno uticali na tebe?

Kvinsi, Stonsi u ovom trenutku.Leave a Reply

Your email address will not be published.